Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Starý košický pivovar ožil: Dnes ho otvorili ako multifunkčné centrum!

Cassovar Zobraziť galériu (9)
Cassovar (Zdroj: mik)

KOŠICE – Najväčší multifunkčný komplex Cassovar v regióne východného Slovenska, otvorili dnes v Košiciach. Vyrástol na mieste starého košického pivovaru z ktorého ostal len komín. A práve je i symbolom nového komplexu.

Komín bol súčasťou  pivovaru od roku 1857. S výškou 60 metrov patril a patrí k dominantám mesta. Je len o meter nižší ako kostolná veža na Dóme sv. Alžbety. Stavbári ho chceli zachovať v celej jeho kráse a tak ho museli spevniť niekoľkými tisíckami ton betónu a pilótami. „Len meter od neho sa totiž kopali základy pre parkoviská. Komín za celú výstavbu klesol len o 34 milimetrov, čo svedčí o kvalitnej práci statikov,povedal nám architekt Peter Murko. Momentálne ho zdobí i zvláštna socha bábätka, od kontroverzného českého sochára Dávida Černého. Jeho „viselec“ je tiež nainštalovaný nad vstupom do komplexu.

Výstavba Cassovaru začala v roku 2007 a stála 100 miliónov eur. „Komplex stojí v geometrickom strede mesta a po viac ako 20 rokoch sa podarilo vyriešiť výraznú časť asanačného pásma. Na celkovej rozlohe územia 24 tisíc metrov štvorcových sme vytvorili priestor pre aktívny životný štýl. Na jednom mieste môžu Košičania bývať, relaxovať a pracovať,“ hovorí  Murko.

Slávnostne ho dnes pokrstili sladom, i keď v súčasnosti je Cassovar sídlom druhého najväčšieho zamestnávateľa na východnom Slovensku – spoločnosti T- System Slovakia, ktorá zamestnáva viac ako 2 500 ľudí. Časť priestorov si prenajali menšie firmy . Súčasťou komplexu sú i obchody a rezidenčné byty. Nachádza sa tu viac ako 750 parkovacích miest. Táto stavba je prvou dokončenou v rámci investičných projektov pre EHMK 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu