Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počiatek: Babetisti môžu dožiť so svojimi motorkami bez značiek!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

BRATISLAVA – Vláda SR dnes odsúhlasila poslanecký návrh Jaroslava Bašku a Borisa Suska (obaja Smer-SD), aby si majitelia malých motoriek nemuseli od nového roka žiadať o veľký technický preukaz a evidenčné číslo vozidla.

Novela sa má vzťahovať na malé motorky vyrobené pred januárom 2000. Ich technické osvedčenia majú zostať v platnosti do konca roku 2022, aby ich majitelia nemali povinnosť označiť vozidlá tabuľkou s evidenčným číslom, ak už táto povinnosť nebola pre nich doteraz ustanovená.

„Je predpoklad, že dovtedy už tie babety asi ani nebudú existovať. Čiže tí "babetisti" môžu dožiť s babetami tak, ako ich majú,“ povedal dnes po rokovaní vlády minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Vláda podľa neho ustúpila preto, že náklady na vybavenie značiek by prevyšovali hodnotu samotného vozidla.

Pre malé motocykle kategórie L1e sa tiež navrhuje vypustiť povinnosť absolvovať kontrolu originality vozidla z dôvodu, že ide najmä o staršie malé motocykle (BABETTA, KORADO) malej hodnoty. "Povinným vykonávaním kontroly originality pre prevádzkovateľov týchto vozidiel by sa proces povinného zaevidovania vozidiel predražil," argumentujú poslanci.

Tieto malé motorky teda nemajú mať ani povinnosť byť vybavené osvetlením zadnej tabuľky s evidenčným číslom. Poslanci Smeru-SD zmeny presadzujú prostredníctvom novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu