Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štrajk učiteľov: Katolícke školy si kladú podmienky, za ktorých sa pripoja!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Katolícke školstvo podporí štrajk učiteľov vyhlásený na 26. novembra iba za podmienky, že Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy odvolá politicky motivovanú požiadavku na zrušenie financovania cirkevných škôl zo štátneho rozpočtu a bude sa zasadzovať za rovnocenné financovanie škôl a školských zariadení z rozpočtu bez ohľadu na zriaďovateľa.

O stanovisku Komisie pre katechizáciu a školstvo pri KBS a Združenia katolíckych škôl dnes informoval prezident združenia Ján Horecký.

"V plnej miere podporujeme sociálnu požiadavku na spravodlivé zvýšenie platov zamestnancov regionálneho školstva a budeme sa o jej presadenie zasadzovať všetkými legitímnymi prostriedkami," povedal Horecký. Ako doplnil, požiadavky na zvýšenie platov považujú za absolútne spravodlivé a štrajk za zákonný spôsob ich presadzovania.

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení zatiaľ čaká na sformulovanie štrajkových požiadaviek a potom prediskutuje akú formu štrajku zvolia. "Tento štrajk podporíme len v prípade, že bude požiadavka, aby sa zvýšenie finančných prostriedkov týkalo priamo zvýšenia miezd pedagógov," zdôraznila prezidentka asociácie Saskia Repčíková. Dodala, že septembrový štrajk podporili, pretože sa stotožnili s jednou z požiadaviek na navýšenie finančných prostriedkov do školstva, lebo je finančne poddimenzované.

Školskí odborári rozhodli, že asi 150-tisíc pedagogických a nepedagogických pracovníkov vstúpi 26. novembra do štrajku. Ten potrvá dovtedy, kým nebudú splnené ich požiadavky. Odmietli ponuku vlády na päťpercentné zvýšenie platov a naďalej žiadajú desať percent. Chcú, aby postupne plat učiteľov dosiahol 1,2 až 1,6 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Čas do začiatku štrajku chcú odborári využiť na ďalšie rokovania s vládou, poslancami a prezidentom. Odborársky predák Pavel Ondek nevylúčil, že v prípade splnenia ich požiadaviek štrajk nebude.

Minister školstva Dušan Čaplovič rešpektuje rozhodnutie odborárov. Päťpercentné zvýšenie platov je realistická ponuka, rezort školstva upozorňuje, že je na hranici možností rozpočtu. Ministerstvo financií pripomína, že zatiaľ čo rozpočet verejnej správy na budúci rok počíta s poklesom miezd úradníkov o päť percent, učitelia dostali návrh na päťpercentné zvýšenie platov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu