Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zákaz cirkusov so zvieratami podporilo už 24 tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Petíciu občianskeho združenia Sloboda zvierat za zákaz cirkusov so zvieratami podpísalo 24-tisíc ľudí, vo štvrtok 4. októbra ju združenie odovzdá ministerstvu pôdohospodárstva.

Ako ďalej informovala Silvia Čaňová zo Slobody zvierat, ktorá má na starosti kampane, petícia žiadajúca zákaz používania zvierat v cirkusoch je súčasťou celoslovenskej kampane Cirkus bez zvierat. Sloboda zvierat túto kampaň realizuje od jari tohto roka. "Vďaka pomoci dobrovoľníkov sa v uliciach slovenských miest rozdalo viac ako 35-tisíc infoletákov o životných podmienkach zvierat držaných a používaných v cirkusoch," doplnila Čaňová.

Zákaz vystupovania divožijúcich zvierat v cirkusoch platí podľa jej slov už napríklad vo Veľkej Británii, vo Švédsku, v Poľsku, v Izraeli, tiež vo vybraných miestach v Chorvátsku, vo Fínsku, v Dánsku a prechodne do roku 2015 v Bulharsku.

Zákaz platí tiež u našich susedov v Českej republike, vzťahuje sa na novonarodených primátov, vybrané druhy morských cicavcov, nosorožcov, hrochov a žiráf, a od tohto roku aj v Grécku, ktoré ako prvá krajina v Európe zakázalo používanie všetkých druhov zvierat na verejné vystúpenia, teda divožijúce ako napríklad levy, medvede, žirafy, ale aj domestikované zvieratá ako sú psy, mačky či kone.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu