Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácia je kritická: Medveďom sa spať nechce, budú ich naháňať policajti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD - Vzhľadom na to, že medvede vo Vysokých Tatrách sa ešte stále neuložili na zimný spánok, a snažia sa doplniť si tukové zásoby aj „dobrotami“ z kontajnerov, pripravuje Mestská polícia vo Vysokých Tatrách v spolupráci s ochranármi akciu zameranú na plašenie medveďov.

„Keďže nám medvede plašia domáce obyvateľstvo, pristúpi Mestská polícia Vysoké Tatry v spolupráci so Štátnou ochranou prírody k odvetnému opatreniu a budeme plašiť na oplátku medvede,“ informoval zástupca náčelníka Mestskej polície vo Vysokých Tatrách Jozef Štefaňák. Mestskí policajti použijú na plašenie medveďov všetky legálne dostupné prostriedky, ako sú nové spreje proti medveďom s obsahom kapsaicínu, gumené projektily, delobuchy a húkačky.

Situácia je podľa Štefaňáka kritická v celom meste Vysoké Tatry. Asi najhoršia je na sídlisku Sibír a v Tatranskej Lomnici. „Pred pár dňami medveď – dospelý samec, vyplašil okolo 18:30 na sídlisku Sibír len asi desaťročné dievčatko, ktoré bolo venčiť psa,“ uviedol Štefaňák. Spoločné služby mestskej polície a ochranárov sa uskutočnia vo vybrané dni v novembri od 18:00 až do 6:00. V ostatné dni budú obe organizácie hliadkovať samostatne. Spoločné služby majú podľa Štefaňáka poslúžiť aj na výmenu skúseností medzi policajtmi a ochranármi.

Kritická situácia s medveďmi podľa Štefaňáka potrvá približne do konca novembra, kedy by sa mali medvede uložiť na zimný spánok. Mesto Vysoké Tatry podľa Štefaňáka zároveň vybavuje povolenie na odstrel jedného medveďa. Podľa Štefaňáka pôjde pravdepodobne o medveďa, ktorý sa často pohybuje na sídlisku Sibír a okolí Smokovcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu