Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sloboda zvierat žiada stiahnuť návrh novely o podmienkach držania psov

V novele je pitbul definovaný ako
V novele je pitbul definovaný ako "nežiaduci pes" (Zdroj: kobreguide.com)

BRATISLAVA - Sloboda zvierat vyzvala ministerstvo pôdohospodárstva, aby stiahlo a prepracovalo novelu zákona o podmienkach držania psov. Aktivisti návrh považujú za profesionálne nepodložený, diskriminujúci a v praxi reálne nevyužiteľný.

V hromadnej pripomienke, ktorú vypracovala inšpektorka Slobody zvierat Romana Březinová, sa jeden z hlavných bodov týka žiadosti vypustiť označenie a definície "nežiaduci pes", ktoré je podľa ochranárov z právneho, rovnako aj z morálneho hľadiska zavádzajúce. Podľa Slobody zvierat sa v návrhu stavajú konkrétne plemená psov do vyhrotenej pozície, bez predložených reálnych dôvodov.

"Fyzické a povahové vlastnosti konkrétnych plemien psov nie sú zďaleka hlavným kritériom, na základe ktorého je možné predpokladať skratové konanie jedinca vedúce k poškodeniu zdravia alebo k usmrteniu človeka alebo zvieraťa," uviedla vo svojej pripomienke Sloboda zvierat. Organizácia takisto žiada o dôsledné vysvetlenie postupu pri riešení prípadov nechcených, opustených psov, ktoré navrhovaná právna úprava označuje za psov so sprísnenou kontrolou.

Novela zákona by podľa aktivistov mala v prvom rade priniesť spôsoby prevencie a zaviesť povinnosť registrácie všetkých schválených chovných zariadení zo strany príslušných Regionálnych veterinárnych a potravinových správ. "Rozmnožovanie psov bez možnosti kontroly, evidencie a dodržiavania dobrých chovných podmienok je na Slovensku dlhé roky mlčky tolerované," uviedla v pripomienke Březinová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu