Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Domácich miláčikov čakajú zmeny: Pozrite si nový zoznam rizikových plemien!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

BRATISLAVA – Pitubuly a bandogy z ulíc nezmiznú. Podľa najnovších zmien, ktoré majú byť zapracované v zákone o chove psov, zo zoznamu rizikových plemien bude vymazaná kategória nežiaducich psov. Majitelia pitbulov a bandogov si tak môžu vydýchnuť, o domácich miláčikov neprídu. Chovať ich však budú musieť pod sprísneným dohľadom, takisto ako vlastníci ďalších vyše 30 plemien. O nových zmenách, ktoré ešte nie sú oficiálne potvrdené, informovala Tv JOJ.

Po sérii útokov psov na človeka prichádza ministerstvo pôdohospodárstva s novými zmenami v zákone. Pôvodne boli rizikové plemená rozdelené do troch kategórií – nebezpečné psy, ktoré niekoho pohrýzli alebo poranili, nežiaduce psy a psy so sprísneným držaním. Podľa najnovších zmien má však druhá kategória, zo zoznamu zmiznúť.

Pitubuly a bandogy, ktoré do nej patrili, budú presunuté do tretej kategórie psov so sprísneným držaním. Avšak okrem týchto dvoch plemien do nej z oficiálnych 11, pribudne ďalších vyše 30 nových rás. Vychádza to zo správy z rozporového konania, ku  ktorému sa pracovníci z ministerstva stretli v pondelok. Nový zoznam tak bude oproti pôvodnému návrhu značne dlhší.

„Nemôžem túto informáciu potvrdiť,“ povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Magda Tóth Železňáková. Ako však informovala Tv JOJ, nový návrh zákona už len čaká na podpis ministra. Kynológovia však akýkoľvek návrh tvrdo kritizujú, najväčšou chybou je podľa nich skutočnosť, že nejaký zoznam vôbec existuje.

Ako povedala predsedkyňa OZ Pes v núdzi Romana Klimeková, nebezpečného alebo nežiaduceho psa možno vychovať z akejkoľvek rasy a diskriminačný zoznam má len upokojiť verejnosť. Napriek tomu, že kynologickými skúškami dostanú pod kontrolu 35 plemien psov, na ostatných zákon zabudol.

O plnej funkčnosti nového návrhu vraj pochybujú aj samotní pracovníci ministerstva. V zozname sa totiž neobjavujú psy, ktoré majú rovnakú stavbu tela a povahové vlastnosti, ako tie, čo sa v ňom nachádzajú. Chýbajú v ňom aj štatisticky najnebezpečnejšie plemená, ako špic, jazvečík, či labradorský retriever. To však ministerstvo vysvetľuje tým, že pri výbere rizikových rás nepostupovalo podľa prípadov o útokoch psov na človeka, ale po dôkladnej konzultácii s kynológmi a veterinármi.

Nový zoznam rizikových plemien (Psy so sprísneným držaním)

Stredoázijský ovčiak Kaukazský ovčiak Juhoruský ovčiak
Americký staffordshirský teriér Šarplaninac Tornjak
Brazílska fila Tosa inu Kangal
Americký buldog Boerboel Moskovský strážny pes
Argentínska doga Rotvajler Rhodézsky ridgeback
Nemecký ovčiak Československý ovčiak Doberman
Bulteriér Kanárska doga Čierny ruský teriér
Thajský ridgeback Bulmastif Boxer
Slovenský čuvač Kuvasz Komondor
Chow chow Flámsky bouvier Bradáč veľký
Akita inu Beauceron Malorská doga
Pittbull teriér Bandog  

 

Pôvodný zoznam rizikových plemien

 

Nežiaduce plemená
Pitbull teriér Bandog  
Psy so sprísneným držaním
Stredoázijský ovčiak Kaukazský ovčiak Juhoruský ovčiak
Americký staffordshirský teriér Šarplaninac Tornjak
Brazílska fila Tosa Kangal
Americký buldog Boerboel Moskovský strážny pes
Saarloský vlčiak    

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu