Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Letnú dovolenku si dopriala len necelá polovica Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Takmer polovica Slovákov absolvovala tento rok letnú dovolenku. Najviac cestovali obyvatelia trnavského a bratislavského kraja a ľudia do 45 rokov. Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý pre Prima banku realizovala agentúra 2muse.

Až 53 % Slovákov vo veku od 15 do 65 rokov počas tohtoročnej letnej sezóny nevycestovalo za oddychom. Najčastejším dôvodom boli financie (28 %), nedostatok času (9 %), rodinné dôvody (9 %) či zdravotné problémy (3 %). Rekonštrukcii alebo stavbe svojho domu sa počas leta venovalo 1 % respondentov.

"Najviac si dovolenku doprajú vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Súvisí to s tým, že majú vyšší príjem a môžu si ju dovoliť. Zároveň však vzhľadom na svoju pracovnú vyťaženosť častejšie uvádzali, že na dovolenku nemajú čas," tvrdí špecialista na prieskumy Prima banky Marek Tomeš.

Z tých, ktorí si letnú dovolenku dopriali, si ju 97 % hradilo z nasporených zdrojov. Zvyšok opýtaných využil možnosť splátok alebo pôžičky. Častejšie si požičiavali ženy a ľudia z banskobystrického kraja.

Pätina Slovákov si letnú destináciu vyberá podľa toho, kde sa dá platiť eurom. Takmer trom štvrtinám nezáleží na tom, aká mena sa v krajine využíva. "Je to aj kvôli tomu, že medzi obľúbené destinácie Slovákov patrí Chorvátsko, Turecko či Egypt, teda krajiny, kde oficiálnou menou nie je euro," dodal Tomeš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu