Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pohreb obetí tragickej nehody: Farár vyzval prítomných, aby odpustili Rezešovej!

Pohreb obetí nehody Evy Varholíkovej Rezešovej Zobraziť galériu (3)
Pohreb obetí nehody Evy Varholíkovej Rezešovej (Zdroj: Jan Zemiar)

KARÁCSOND - Až po takmer 38 dňoch od tragickej dopravnej nehody, pri ktorej na následky popálenín zomreli štyria ľudia, môžu pozostalí pochovať svojich najbližších. Ostro sledovaný prípad pritiahol do maďarskej obce Karácsond desiatky policajtov, ktorí dohliadajú na bezproblémový priebeh pohrebu. Na mieste máme našich reportérov, ktorí budú sprostredkovávať aktuálne informácie.

Už okolo desiatej sa začala pred miestnym kostolom schádzať takmer celá dedina. Posledný krát sa prišli obyvatelia rozlúčiť s dvoma manželskými pármi. György Medveczký († 66) s manželkou Alžbetou († 61) a jej sestra Eva Vargová († 54) s manželom Lászlóom († 59) budú pochovaní v jeden deň. Zaujímavé je, že maďarskí policajti sú nenápadní, oblečení v civile, v čiernych oblekoch. Kontrolujú vchod na cintorín aj do kostola. Do vnútra nepúšťajú ľudí, ktorí majú pri sebe fotoaparát. Kostol je takmer celý zaplnený a okolo pol jedenástej sa začala smútočná omša.

Pohreb v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

O jedenástej sa zádušná omša skončila. Pozostalí vychádzajú z kostola na neďaleký cintorín. Dedinou sa ozývajú kostolné zvony. Vstup na cintorín stráži aj súkromná SBS, ktorá kontroluje autá so slovenskými evidenčnými číslami.

Na mieste smútku sa zišlo približne 800 ľudí. Pozostatky obetí nie sú uložené v truhlách ale urnách, ktoré stoja pred domom smútku. Rodinní príslušníci sedia vedľa nich. Po boku horia fakle. Ticho narúšajú hlasné vzlyky a plač pozostalých. Cintorín je zaplavený bielymi kvetmi.

"Svet len málokedy vidí, že Boh si zoberie štyroch ľudí naraz k sebe. Je mi ľúto, že nebožtíkov nemohli rodiny mesiac pochovať a museli sa celý čas prizerať len trepotajúcim čiernym zástavám," prihorovil sa farár. Hovoril o príhode, že sa na pohreb ponáhľal rovnakou diaľnicou, na ktorej sa stala nehoda. Jeden z nebožtíkov pracoval ako autobusár, manželka bola predavačka, druhý pár pracoval pre obec. "Vyzývam prítomných, aby odpustili tej, čo nehodu spôsobila. Modlime sa za zosnulých," dodal farár. Rezešovej meno však nevyslovil. Celým miestom smútku znejú piesne. Urny odnášajú do auta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu