Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mŕtvi im nechýbajú? V krematóriu čaká na vyzdvihnutie vyše 400 urien!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V bratislavskom krematóriu si ľudia stále nevyzdvihli 426 urien so spopolnenými pozostatkami svojich blízkych. Dnes majú poslednú možnosť si po ne prísť.

Organizácia Marianum - Pohrebníctvo mesta Bratislavy ich totiž vo štvrtok 8. novembra v priestore nad vsypovou lúkou Urnového hája vsype do spoločného hrobu. V krematóriu majú urien stovky. Hoci podľa zákona o pohrebníctve sú povinní ich uchovávať len jeden rok od dňa kremácie, skladujú ich dlhšie. Majú na to priestory. Vo štvrtok tak dajú do hromadného hrobu ešte urny z rokov 2006, 2007 a 2008, teda tie, pri ktorých uplynula lehota viac ako tri roky odo dňa kremácie. Pohrebníctvo preto vyzýva pozostalých, aby si po urny dnes prišli. Po tomto termíne už vyzdvihnutie urien nebude možné, upozorňuje.

Vedúci strediska kremačných služieb Michal Merva hovorí, že najčastejšie pozostatky nevyzdvihnú ľuďom, ktorí dožívali osamotení v domove dôchodcov. "Taktiež sú to bezdomovci, ku ktorým sa nikto nehlási a boli pochovaní na náklady mestskej časti, v ktorej boli," povedal. Občas sa podľa jeho slov stane tiež to, že rodina je rozcestovaná, na člena rodiny si spomenie po viacerých rokoch a príde až vtedy. Prekážkou pri uložení urny je často aj dlhodobo zlý zdravotný stav objednávateľa pohrebu.

Každý rok krematórium spopolní asi 3500 rakiev a uskladní 125 až 150 urien, po ktoré si nikto nepríde. Naposledy urny do spoločného hrobu krematórium vsypávalo minulý rok. "Vtedy sme pochovali urny, nevyzdvihnuté v roku 2005. Bolo ich 125," dodal Merva. V sklade má krematórium ešte uložené urny, ktoré boli nevyzdvihnuté v rokoch 2009, 2010 a 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu