Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Od októbra zdražie doplatok pri 1500 liekoch: Najviac si priplatia kardiaci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lekári z odborných spoločností pripomínajú, že ceny liekov klesajú, no napriek tomu reálne pacient dopláca stále viac. Od októbra sa bude opäť zvyšovať doplatok u niektorých liekov, najmä tých, ktoré obsahujú v jednej tabletke dve rôzne účinné látky.

Naposledy sa doplatky za lieky menili v auguste tohto roka, pričom zvýšenie úhrady zo strany pacientov sa dotklo až 1 200 liekov. Za vyššie doplatky pri kategorizácii liekov platnej od 1. augusta 2012 môže vyhláška z dielne bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Táto vyhláška stanovuje tzv. klastre liekov. Čiže liekom s podobným liečebným účinkom sa určuje jednotná cena a v mnohých prípadoch platí, že len najlacnejší liek je plne hradený.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant-Smer-SD) už avizovala, že vyhláška sa bude meniť a pripustila, že nie je pre pacienta veľmi výhodná.

Od októbra nás čaká opäť zvyšovanie doplatok u niektorých liekov. "Doplatky sa zvýšia u fixných kombinácií liečiv a táto zmena postihne až 300 tisíc pacientov,“ uvádza sa vo vyhlásení odborníkov. Paradoxom vyhlášky má byť skutočnosť, že niektoré lieky bez medicínskych dôkazov sú neopodstatnene finančne zvýhodnené, kým také, ktoré majú rozsiahle dôkazy o svojej účinnosti a bezpečnosti, majú poisťovne preplácať len minimálne a pacient si ich bude musieť vo vysokej miere hradiť sám.

Lekári upozorňujú, že pacienti si tak budú musieť vybrať či zaplatia peniazmi alebo zdravím a siahať po staršej a nie modernej liečbe, ktorú užívali doteraz. Klastrovanie sa má dotknúť najmä liekov na srdcovocievne ochorenia, epilepsiu, psychózy, tráviacich problémov bolesti či na imunitu.

Od októbra zdražie doplatok
Zobraziť galériu (2)

Ľudia so srdcovocievnymi, ale i inými ochoreniami doplácajú za svoje lieky viac ako v minulosti. Pre klastrovanie by slovenskí pacienti mali zaplatiť ročne o 51 miliónov eur viac. Viac ako polovica doplatkov, prípadne ich navýšenie, sa týka skupiny liekov na kardiovaskulárne ochorenia, ktoré sú podľa prezidentky Slovenskej kardiologickej spoločnosti Evy Goncalvesovej najpočetnejšou príčinou úmrtí aj hospitalizácií na Slovensku. 

 Kategorizácia liekov v roku 2012
   august  september  október
 Kategorizovaných liekov  5168  5103  5189
 Doplatok klesá  138  194  389
 Doplatok stúpa  1237  0  1495
 Pribudlo liekov  61  5  107
 Ubudlo liekov  52  70  21


Ako dodala, kým v roku 2009 doplácal jej pacient za liek 14 eur, dnes je to až 42, pričom podotkla, že má aj takých pacientov, ktorí doplácajú za jeden liek aj 200 eur. Pripomenula, že 1,7 milióna Slovákov užíva nejaký kardioliek, 1,1 milióna ľudí má vysoký tlak krvi a ochorenia srdca a ciev privádzajú do nemocníc najviac ľudí.

Podľa odborníkov sa tak chudobnejší pacienti budú musieť liečiť liekmi, ktoré majú iné účinky ako ich doterajšia liečba a sú zastarané. Upozorňujú na to, že vynútená zmena liečby nie je v súlade s medicínou založenou na dôkazoch, predstavuje riziko akútnych komplikácií. Vynúti si aj častejšie návštevy lekára, ktoré budú potrebné na kontrolu bezpečnosti a účinnosti liečby po zmene.

  
Podľa ministerstva zdravotníctva však stále majú pacienti na každé chronické ochorenie možnosť nechať si predpísať liek bez doplatku alebo s doplatkom do jedného eura.

Podľa štúdie spoločnosti GfK ovplyvňujú lekárnici pri výbere lieku pätinu pacientov. Miera ich vplyvu sa pritom líši v závislosti od jednotlivých typov ochorení. Mnohí slovenskí pacienti pritom priznávajú, že lekárnikom ponúkanú alternatívu už niekedy prijali, a to často najmä z finančných dôvodov, alebo pre nedostupnosť predpísaného lieku. Z prieskumu ďalej vyplýva, že približne každý desiaty pacient si niekedy predpísaný liek nevyzdvihne. Najčastejšie nechávame recept prepadnúť z dôvodu využívania starých zásob či kvôli  zlepšeniu zdravotného stavu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu