Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvolenská: Tvrdenie opozície o zvyšovaní cien liekov je klamstvo

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tvrdenie opozície, že ceny liekov po schválení novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín stúpnu, je klamstvo.

Vo svojom záverečnom slove po skončení rozpravy k tejto právnej norme to vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD) s tým, že ceny liekov naopak vďaka novej legislatíve klesnú.

"Všetko nepoznané prináša určité obavy. Zmyslom tejto legislatívy má byť pomoc pacientom v ich peňaženkách. Keď si na to časom zvykneme, legislatíva v prospech pacientov nebude vzbudzovať obavy," odkázala Zvolenská opozícii.

Návrh novely z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorým sa okrem iného presadzuje, aby cena liekov na Slovensku od januára nebola vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii, označil v rozprave Viliam Novotný (SDKÚ-DS) za zlý. Právnu normu, ako aj ďalší návrh rezortu, ktorým je novela zákona o liekoch, považuje za zákony, ktoré nesú pečať lobistov. "Sú v prospech farmaceutických firiem, ktoré na tom zarobia, lebo lieky zdražejú. Sú v prospech niektorých lekárnikov, ktorým sa neráči dávať zľavy," tvrdí poslanec.

Novotný preto predložil procedurálny návrh vrátiť novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov ministerstvu na prepracovanie. O jeho návrhu, ako aj o novele ako celku, rozhodne snemovňa po 17.00 h.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu