Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zľavy na recept v lekárniach končia: Od januára si priplatíme všade rovnako

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vernostným systémom v lekárňam má byť po pár mesiacoch koniec. Ministerstvo zdravotníctva prichádza s novelou zákona o liekoch, ktorá zavádza opätovný zákaz vernostných systémov. Právna norma by mala v prípade schválenia vládou, parlamentom a po prezidentovom podpise platiť od 2. januára 2013.

Platný zákon v súčasnosti umožňuje, aby lekárne prostredníctvom vernostných systémov poskytovali pacientom zľavy z doplatkov za lieky. Ministerstvo zdravotníctva plánuje novelou zákona o liekoch tento stav zmeniť a zakázať poskytovanie zliav na lieky vydávané na recept. Argumentuje najmä zvýšenou spotrebou liekov ako i oslabovaním odborného a zdravotníckeho charakteru činnosti lekární.

V rámci medzirezortného pripomienkového konania k zákonu o lieku podal hromadnú pripomienku prevádzkovateľ lekární Dr. Max, spoločnosť MIRAKL za zachovanie vernostných systémov v lekárňach, ktorú len za tri dni podpísalo 7781 občanov.
"Úradníci ministerstva venovali hromadnej pripomienke 7 781 občanov necelých 25 minút času. Skutočným problémom však je, že sa svoje rozhodnutie zamietnuť požiadavku na zachovanie vernostných systémov ani len nepokúšali obhájiť,“ povedal Matúš Tekeľ z Mirakl.

V prípade vernostných systémov šlo podľa ministerstva o opatrenie marketingového charakteru, ktoré oslabuje odborný a zdravotnícky charakter činnosti. Konkurenčný boj medzi lekárňami o pacienta sa má preto viesť na odbornej úrovni. "Vernostné systémy sú nesystémovým opatrením, pretože v celom zákone sa marketingové aktivity zakazujú a platné znenie zákona umožňuje používať ich len poskytovateľom lekárenskej starostlivosti vo verejných lekárňach a v pobočkách verejných lekární a sú zacielené na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, na pacientov ako priamych užívateľov liekov," zdôvodnil rezort svoj návrh.

Zuzana Zvolenská
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)


"My sme nepodľahli tomuto populizmu, chápem, že časti verejnosti sa subjektívne môže zdať, že naša úprava je v ich neprospech, pretože sa im páči, že dostávajú v lekárni darčeky," konštatovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská s tým, že liečba a užívanie liekov nemôžu byť motivované takýmto spôsobom, keďže nejde o bežný tovar. Pripomenula zavedenie podmienky, že každá lekáreň bude musieť mať svojho odborného zástupcu. Práve "fundovanými" lekárnikmi sa podľa jej slov lekárne majú uchádzať o pacienta. "Ktorí vedia poradiť, odporučiť v tom, čo pacientov naozaj trápi, lacnejší liek, doplatok, účinná latka, toto je to, čo patrí do konkurenčného boja lekární," uzavrela s tým, že je osobne presvedčená, že nie je správne bonifikovať liečbu.

V sieťach lekární Dr. Max sa medzičasom rozbehla aj petícia za zachovanie vernostných systémov, ktorú za  mesiace podpísalo vyše 60.000 ľudí. Petíciu chcú jej organizátori odovzdať v parlamente v najbližších dňoch. Po tom, čo vláda odsúhlasila zákaz vernostných systémov v lekárňach, budú o novele zákona o liekoch rozhodovať poslanci na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady SR. "Chceme, aby poslanci vedeli, že pacienti zľavy využívajú a nesúhlasia s ich zrušením,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Mirakl Tomáš Slechan. "Vernostný systém žiadnemu pacientovi reálne financie neprináša. Je to hospodársky nástroj na to, ako zvýšiť obrat a zisk," reagovala šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská na otázku, či naďalej trvá na tom, že by mali byť vernostné systémy v prípade liekov na predpis zakázané. Spoločnosť Mirakl napriek tomu nepovažuje diskusiu o vernostných systémoch za ukončenú. Verí, že vláda, na ktorú bude ministerský návrh smerovať, sa názormi občanov, ako aj chýbajúcimi argumentmi rezortu zdravotníctva bude zaoberať.

Ak by návrh MZ na zrušenie vernostných systémov, prešiel, bude to mať podľa spoločnosti MIRAKL negatívny dopad na pacientov, ktorým sa zvýšia doplatky za lieky, zdravotnícke pomôcky, ako aj dietetické potraviny v odhadovanej výške 4 milióny eur ročne. O ďalšie dva milióny eur by zároveň mali prísť aj zdravotné poisťovne. Spoločnosť tvrdí, že argumenty MZ na zrušenie zliav nie sú odôvodnené, nakoľko spotreba liekov reálne nerastie. Prízvukujú, že samotný lekárnik neovplyvňuje spotrebu liekov na recept, keďže predpisovanie tabletiek je na lekárovi.

Dr. Max argumentuje za zachovanie zliav tým, že od decembra minulého roka, kedy legislatíva umožnila lekárňam zaviesť vernostné systémy na lieky, ušetrili pacientom viac ako 2 milióny eur. Ak lekáreň poskytla pacientovi zľavu z doplatku za liek vydaný na recept, zároveň musela sumu vo výške polovice tejto zľavy vrátiť zdravotnej poisťovni. Majiteľom vernostnej karty v sieti lekární Dr. Max je v súčasnosti 650 tisíc ľudí z čoho zľavy v lekárňach využíva 75 % z nich.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu