Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O petícii za zachovanie vernostných systémov parlament hovoriť nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR o petícii za zachovanie vernostných systémov v lekárňach hovoriť nebudú. Návrh Viliama Novotného (SDKÚ-DS), aby sa tak stalo napriek tomu, že pod petíciou je 66.000, a nie potrebných minimálne 100.000 podpisov, podporilo dnes 61 poslancov zo 141 prítomných.

Novotného iniciatívu podporila celá opozícia, vládny Smer-SD, ktorý má väčšinu, sa až na jednu výnimku zdržal. Proti bol len predseda NR SR Pavol Paška.

Napriek tomu, že petícia nemá podporu 100.000 podpisov, kedy by sa ňou musel parlament zo zákona zoberať, Novotný žiadal, aby sa o nej rokovalo ešte pred dvojicou návrhov z rezortu zdravotníctva, ktoré vernostné systémy rušia, a zároveň sa to snažil posunúť až na záver schôdze. Chcel získať čas, aby petíciu posúdila Kancelária NR SR a mohli o nej rokovať výbory.

Petíciu za zachovanie vernostných systémov v lekárňach odovzdali zástupcovia siete lekární Dr.Max v parlamente 20. novembra. Po tom, čo vláda odsúhlasila zákaz vernostných systémov v lekárňach, budú o novele zákona o liekoch rozhodovať poslanci na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady SR.

"Chceme informovať členov výboru o tejto petícii a veríme, že nejakým spôsobom sa následne pri prerokovávaní novely zákona o lieku s týmto vysporiadaju," uviedol manažér siete lekární Dr.Max Sína Niku. Podľa neho úspech petície vyplýva z toho, že vernostné systémy sú jedným z mála opatrení, ktoré priamo znižujú finančnú záťaž pacienta. Doplnil, že zároveň v zmysle platného zákona vracajú peniaze aj späť do systému verejného zdravotného poistenia.

Dr.Max tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva pristúpilo k zrušeniu vernostných systémov bez predloženia argumentov a čísiel, ktoré by potvrdzovali jeho výhrady o tom, že vernostné systémy motivujú na väčšiu spotrebu liekov. Pri svojej argumentácii vraj úplne ignorovalo fakt, že lieky môže predpísať len lekár a lekárnik ich spotrebu neovplyvní.

K zrušeniu vernostných systémov má dôjsť prostredníctvom novely zákona o liekoch. V prípade vernostných systémov šlo podľa ministerstva o opatrenie marketingového charakteru, ktoré oslabuje odborný a zdravotnícky charakter činnosti. Ministerstvo presadzuje návrh, ktorý by mal umožniť poskytovať pacientom zľavy na doplatkoch za lieky, nie však formou vernostných systémov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu