Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Týrané a zneužívané deti sú neviditeľné: Sociálka by mala dostať manuál!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zástupcovia Asociácie krízových stredísk (AKS) sú presvedčení, že ak by existovala efektívna súčinnosť medzi všetkými zložkami, ktoré vstupujú do riešenia prípadov týraných detí, minimalizovalo by sa riziko tragických prípadov, ako bolo týranie a smrť dievčatka v bratislavskom Ružinove. V slovenskej spoločnosti by sa rovnako téma týrania detí mala brať oveľa vážnejšie, ako je to v súčasnosti.

"V našej krajine akoby pretrvávalo presvedčenie, že na Slovensku sa problém týrania a sexuálneho zneužívania vyskytuje len výnimočne," povedal Ivan Leitman Aj keď sa u nás v tomto prípade neuskutočnil relevantný výskum, podľa Leitmana už podľa predpokladu, že u nás budú platiť dolné hranice o percentách týraných detí v rámci zahraničných štúdií, sú čísla alarmujúce. "Ak by týraniu či zneužívaniu boli v SR vystavené hoci len 2 percentá detí, pri populácii približne 1,2 milióna detí dospejeme k odhadu 24.000 detí, ohrozených týraním a zneužívaním," uviedol Leitman.
      
Uvedené údaje naznačujú, že v SR existuje veľká skupina detí ohrozených týraním a zneužívaním. "Vo väčšine prípadov sú však akoby neviditeľné a preto sa im nedostáva potrebná pomoc," povedala Mária Leitmanová z krízového centra Náruč-pomoc deťom v kríze v Žiline. "Mala by existovať efektívna vyhľadávacia činnosť, ktorá by diagnostikovala riziko prípadov týrania a zneužívania detí."
      
"Je potrebné, aby sa zrecenzoval celý systém, vypracovala sa štandardná metodika a vytvorili multidisciplinárne tímy sociálnych pracovníkov, lekárov, učiteľov, ktorí by vstupovali do problematiky týraných detí,"
uviedla Mariana Kováčová z krízového Centra Slniečko v Nitre. "Už ale bolo dosť papierových dokumentov a akčných plánov, štát by mal vypracovať a plniť skutočne funkčnú stratégiu na ochranu týraných a zneužívaných detí," pridala sa Leitmanová.
      
Mediátorka Ida Želinská, bývalá riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave si myslí, že k systémovým krokom by malo patriť aj vypracovanie jasného manuálu pre pracovníkov sociálno-právnej ochrany. "Preto, že nefunguje systém a nie sú jasne vymedzené pravidlá, pracovníci sociálno-právnej ochrany píšu záznamy o svojej činnosti tak, ako sa vyspia," uviedla Želinská. "Mali by dostať do rúk jednoznačný manuál, mali by mať taxatívne vymedzené, čo by mali sledovať."
      
Pracovníci krízových centier sa zhodli v tom, že v jednotlivých prípadoch týrania detí by mali byť potrestaní konkrétni vinníci, no zabrániť zlyhaniam jednotlivcom by malo práve odstránenie systémových nedostatkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu