Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri povodniach prišla o strechu nad hlavou, teraz jej hrozí ulica

Eva Adamová Zobraziť galériu (3)
Eva Adamová (Zdroj: Eva Mikulová)

KOŠICE – Eva Adamová (47) celý život pracovala a pracuje. Má tri deti, z toho dve dospelé. Jej rodina a život sa nevymykal od väčšiny obyvateľstva až do roku 2010, keď obrovská povodeň zaliala a zničila jej rodinný dom v Zdobe pri Košiciach. Odvtedy žije v sociálnom zariadení (Zariadenie núdzového centra) na Adlerovej ulici v Košiciach a tak ako i ďalšie ženy tu ubytované sa bojí o svoju budúcnosť.

„Keďže na dome bola hypotéka, prišli sme oň a predať sa nedal. Bol postavený v zátopovom pásme. Keď prišla povodeň, zachránila som len najnutnejšie veci,“ hovorí Eva Adamová. S manželom je rozvedená a tak starostlivosť o deti, ostala na nej. Dospelé deti žijú v podnájme a ona ostala v núdzovom centre i s deväťročným synom Kristiánom. „Obraciam sa ako viem. Pracujem a snažím sa nájsť nové bývanie. Už som požiadala dvakrát o pridelenie bytu. Paradoxne pracujem v realitnej kancelárií a i napriek tomu, si nedokážem nájsť byt. Mesačne v centre platím nájom 133 eur,“ dodáva.

Podobné príbehy majú za sebou i ďalšie matky z centra a preto sú pobúrené z toho, že Košická župa, chce  toto zariadenie zrušiť. „Nechápeme tento krok. Žije nás tu 26 rodičov a 49 detí. Nie vlastnou vinou sme sa dostali do takejto situácie. Sme matky, ktoré sa o svoje deti riadne starajú, pracujú, ale žiaľ rôzne životné problémy nás pripravili o strechu nad hlavou,hovorí jedna z ubytovaných žien - Monika Lapošová. Spísali petíciu, ktorú chcú odovzdať županovi Zdenkovi Trebuľovi.

„Nepáči sa nám totiž zdôvodnenie, že nás presťahujú do iných centier v meste, ktoré sú už i tak dosť preplnené. Zarážajúce je tiež to, že zrušením nášho centra, ušetria 194 tisíc eur, ktoré však následne chcú navýšiť na Arcidiecéznu charitu a tá má suplovať centrum,“ dodáva M. Lapošová.

Samotná Košická župa zatiaľ ich výhrady neakceptuje. Podľa slov hovorkyne KS Zuzany Bobríkovej, centrum bude zrušené do konca budúceho roka. „Záujem o sociálnej služby v tomto zariadení je veľký. Všetky zrušené miesta budú nahradené novovytvorenými zazmluvnenými miestami u neverejných poskytovateľov v Košiciach – Arcidiecézna charita a Dorka n.o.. Na rokovaniach nám potvrdili, že zvýšenú kapacitu dokážu pokryť. Do 30. júna vytvoria 40 miest a do konca roku ďalšie miesta. Proces spojený s premiestnením klientov do iného zariadenia núdzového bývania v meste Košice bude zabezpečovať Stredisko krízovej intervencie v spolupráci s klientmi. Samozrejme, bude na slobodnom rozhodnutí, či klient novú ponuku prijme.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu