Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Krutej smrti Lucky (†5) sa dalo predísť: Sudca veril, že tyran Juraj sa polepší

Juraj utýral Lucku k smrti
Juraj utýral Lucku k smrti (Zdroj: tv Joj, facebook)

BRATISLAVA - Keď Juraja H. (32) v apríli 2008 odsúdili za nebezpečné vyhrážanie, súd mu neuložil probačný dohľad. Obeťou jeho správania, ktoré polícia začala vyšetrovať ako týranie blízkej osoby, bola jeho manželka. Jej dcéra Lucia (†5) vtedy ešte žila. Podľa predbežných informácií od polície zomrela asi o rok a pol, po tom, ako ju Juraj H. utýral. Ak by bol pod probačným dohľadom, mohol sa o domácom násilí dozvedieť sudca a zakročiť.

"Najmä pri domácom násilí probačný a mediačný úradník veľmi úzko spolupracuje s obeťou trestného činu," vysvetlil probačný a mediačný úradník z Okresného súdu v Žiline Vladimír Cehlár. Vyškolený zamestnanec súdu si už pri prvom kontakte s obeťou môže všimnúť prvky neverbálnej komunikácie, ktoré môžu naznačiť, že niečo nie je v poriadku. "Napríklad pri vstupe do kancelárie a podaní ruky zisťujeme intenzitu stisku ruky, nadmerne spotené ruky, pri komunikácii neudržovanie očného kontaktu, plačlivé správanie a podobne. To sú indikátory, ktoré sú kompasom, aby sme využili ďalšie komunikačné zručnosti na odhalenie pozadia tohto správania. Pri správnom postupe môžeme zistiť skutočnosti, ktoré by sme za iných okolností nezistili," povedal Cehlár.

Juraj H. bol pred verdiktom z apríla 2008 už štyri razy odsúdený. Sudca vtedy podľa denníka Sme uveril Jurajovi H., že sa polepší, manželku už týrať nebude a odsúdil ho iba na podmienečný trest. Ešte pred ukončením dvojročnej lehoty ho však spolu s jeho manželkou začali stíhať za neoprávnené bývanie v cudzom byte.

Cehlár tvrdí, že domáce násilie je spravidla páchané pod vplyvom alkoholu a preto je súčasťou probačného dohľadu aj zákaz piť alkoholické nápoje. "Táto kontrola sa realizuje v úzkej spolupráci s Policajným zborom, ktorý na požiadanie súdu realizuje náhodné kontroly na požitie alkoholických nápojov, čiže odsúdený nikdy nevie, kedy kontrola bude vykonaná," vysvetlil Cehlár. Súčasťou probačného dohľadu môže byť aj zákaz priblížiť sa k obeti na menej ako päť metrov, k jej domu, podrobiť sa sociálnemu výcviku alebo psychoterapii. Jurajovi H. nebol probačný dohľad nikdy uložený.

"V prípade zistenia, že odsúdený porušuje uložené povinnosti a obmedzenia, o týchto skutočnostiach je informovaný príslušný sudca formou priebežnej správy z probácie, ktorý môže okamžite konať za účelom eliminovania súčasného nežiaduceho stavu," vysvetlil probačný a mediačný úradník zo žilinského súdu. Sudca napríklad môže premeniť podmienečný trest na nepodmienečný. Tento mesiac napríklad pomohol probačný úradník žene zo Žiliny, ktorej muž prešiel z fyzického týrania na psychické. "Ak by odsúdený nemal uložený probačný dohľad, pravdepodobnosť, že v tomto svojom správaní bude pokračovať, je pomerne vysoká," myslí si Cehlár.

O probačnom dohľade rozhoduje vždy súd a často býva spojený s podmieneným prepustením z väzenia. Keďže odsúdení sú nútení chodiť k probačnému úradníkovi, podľa Cehlára môžu byť aspoň čiastočne motivovaní spolupracovať. "Primárnou úlohou probačného úradníka je dozerať na odsúdených, aby akceptovali podmienky súdneho rozhodnutia. Podľa Tokijských pravidiel je cieľom tohto dozoru znižovať opätovnú trestnú činnosť a pomáhať páchateľovi pri jeho integrácii do spoločnosti tak, aby sa minimalizovala pravdepodobnosť návratu k trestnej činnosti," vysvetlil Cehlár. Probácia podľa neho dáva dôraz skôr na zaradenie ako vyradenie zo spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu