Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KDH: Študentov vysokých škôl čaká zhoršenie dostupnosti praxe

Ján Figeľ a Miloš Moravčík
Ján Figeľ a Miloš Moravčík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V novom akademickom roku čaká študentov vysokých škôl podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka zhoršenie dostupnosti praxe. Ako uviedol Moravčík dnes pre agentúru SITA, spôsobí to výrazné zvýšenie odvodov z dohôd o brigádnickej práci študentov z 1,05% na 29,8% od 1. januára 2013 na základe schválenej novely zákona o sociálnom poistení.

"Mnohí študenti si hľadajú popri škole takú prácu, pri ktorej získajú prax v oblasti, ktorú študujú. Pracujú pritom na dohody o brigádnickej práci študentov. Po novom sa stanú pre podniky drahší a menej zaujímaví." zdôraznil.

Najhoršie na tom budú podľa Moravčíka prváci na dennom štúdiu vysokých škôl. "V zimnom semestri si väčšinou nestihnú nájsť prácu kvôli množstvu nových povinností a v letnom semestri ich už čakajú vysoké odvody a zhoršenie dostupnosti práce popri škole. Tým, ktorým sa predsa len podarí získať brigádu, zostane o tretinu menej peňazí," uviedol s tým, že nedostatok praxe na školách vyhodnocujú študenti aj zamestnávatelia ako jednu z najväčších príčin nezamestnanosti absolventov.

"V súčasnosti je pritom každý tretí mladý človek bez práce. Absolvent vysokej školy, ktorý počas štúdia nepracoval alebo nepraxoval, je pre zamestnávateľa len teoretikom bez pracovných skúseností. Prijať takéhoto absolventa je rizikové a preto sa stáva, že ich neprijmú alebo ich prijmú na podradnejšie miesta, ktoré nezodpovedajú ich vzdelaniu," povedal podpredseda KDH.

Vláda by mala podľa Moravčíka zabezpečiť, aby študenti mali možnosť stráviť jeden semester počas vysokej školy v konkrétnom podniku alebo organizácii podľa ich študijného zamerania. "Na to by mali byť vysoké školy a podniky motivované do vzájomnej spolupráce. Vláda však robí praví opak. Vysokými odvodmi odrádza podniky od poskytovania praxe študentom cez dohody o brigádnickej práci," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu