Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ďalší nevýhodný biznis: Bratislavskú tržnicu údajne prenajali pod cenu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA – Bratislavská mestská časť Nové Mesto získa v najbližších rokoch do rozpočtu necelých 35-tisíc eur namiesto stotisícových súm, tvrdia dnešné Hospodárske noviny. Parkovisko pri tržnici na Trnavskom mýte totiž mestská časť prenajala za 15 tisíc eur bez DPH a za reklamné plochy na celej fasáde i vnútri tržnice bude ročne inkasovať bez dane 13 400 eur.

HN argumentujú, že podľa odborníkov sú obe zmluvy výrazne pod trhovou cenou. Realitní makléri odhadli cenu parkoviska až na desaťnásobok. „V blízkom čase bude neďaleko otvorený multifunkčný komplex Central. Hustota dopravy a požiadavky na parkovanie budú aj naďalej rásť,“ upozornil Roland Bončo z kancelárie Reality Bratislava. V súčasnosti sa okolo tržnice nachádza približne 150 parkovacích miest. Pokiaľ by nový nájomca vybral na jednom päť eur denne, za rok by získal 274-tisíc.

Zmluvy uzatvorila organizácia mestskej časti EKO-podnik verejnoprospešných služieb. Prenájom parkoviska novému nájomcovi označuje za výhodnejší. „Dochádza k zvýšeniu ceny približne o 36 percent za rovnaký rozsah prenajatého majetku,“ povedal pre HN zástupca riaditeľa Stanislav Pavlovič. Doteraz mala parkovisko v prenájme podnikateľka Gabriela Salayová a Novému Mestu platila 11 tisíc eur ročne. Podľa nájomnej zmluvy však mala v prenájme iba 1 240 štvorcových metrov parkoviska. Navyše, podľa cenovej mapy, ktorú poslanci miestneho zastupiteľstva schválili 14. februára 2012, sa parkovisko nemalo prenajímať za cenu nižšiu ako deväť eur za štvorcový meter. Cena môže byť nižšia jedine vtedy, ak si to vyžadujú záujmy mestskej časti. „Lokalita je veľmi dobrá, vložené investície budú refinancované, prognóza využitia je výborná. Z uvedeného vyplýva, že nie je dôvod na poskytnutie zľavy na nájom nehnuteľnosti,“ domnieva sa Bončo.

Firma Koradzo, ktorá si parkovisko (pozemok má podľa HN výmeru 10 400 metrov štvorcových) prenajala na päť rokov s možnosťou ďalšieho predĺženia, vznikla iba mesiac pred podpisom zmluvy. S jej konateľom Tomášom Kollárom sa HN nepodarilo skontaktovať. Je však známym poslanca mestskej časti Richarda Mikulca. Poslanec to pre HN priznal, zmluvu však nepovažuje za nevýhodnú. „Ja vychádzam z toho, že mi bolo povedané, že je o 50 percent výhodnejšia pre mesto.“ Mikulec podľa HN patrí medzi nezávislých kandidátov združených okolo súčasného starostu Rudolfa Kusého, ktorým robila kampaň pred poslednými komunálnymi voľbami reklamná agentúra Klient Servis. Jej šéfom bol v tom čase súčasný riaditeľ EKO-podniku Róbert Molnár.

Reklamné plochy v tržnici si prenajala firma Finet Group. Jej konateľ Branislav Filipovič tvrdí, že žiadosť si podal ešte v minulom roku. Novou zmluvou chce EKO-podnik verejnoprospešných služieb urobiť v umiestňovaní reklamy v tržnici poriadok. „Príjem za využívanie tohto majetku dlhodobo predstavuje 0 eur,“ vysvetlil Pavlovič. Problémom podľa právnikov je aj to, že zmluvy boli uzatvorené bez verejnej súťaže a schválenia v miestnom zastupiteľstve. Viacerých poslancov informácia prekvapila. Podľa Martina Bartoša mohla byť cena troj- až štvornásobná, ak by sa nájomca vyberal cez riadnu súťaž. Preto sa chce na zmluvy spýtať starostu. „Požiadame o právno-ekonomickú analýzu tejto zmluvy a na základe jej výsledkov budeme konať,“ povedal pre HN starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu