Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na návštevu zubára zostáva len mesiac

Zanedbanie prevencie vám v budúcom roku môže poriadne zaťažiť peňaženku.
Zanedbanie prevencie vám v budúcom roku môže poriadne zaťažiť peňaženku.

Nezabudli ste? Podľa zákona o zdravotnej starostlivosti musíte v roku 2006 absolvovať bezplatnú preventívnu prehliadku u vášho zubného lekára. Ak tak neurobíte, v novom roku si ošetrenie zubného kazu zaplatíte z vlastného vrecka.

Ak ste si na zubnú ambulanciu spomenuli až teraz, paradoxne na tom môžete byť lepšie ako tí, čo tam v druhom polroku chodili častejšie. Váš zubný lekár totiž podľa zákona môže urobiť preventívnu prehliadku až štyri mesiace po tom, čo vám opravil všetky pokazené zuby, prípadne vytrhol tie, ktoré sa už nedajú liečiť. Keď ste si teda nedali zuby do poriadku do septembra, na preventívnu prehliadku už tento rok nemáte nárok. To pre vás znamená, že v budúcom roku budete platiť aj u zmluvného lekára plnú cenu za opravu zubného kazu.

V prípade, že sa stihnete ešte do konca roka objednať na preventívnu prehliadku a ošetrenie, poisťovňa bude akceptovať, ak vám zmluvný lekár najprv urobí preventívnu prehliadku a následne vás objedná na opravu zubného kazu, potvrdila nám hovorkyňa Spoločnej zdravotnej poisťovne Marcela Barusová. Po absolvovaní preventívnej prehliadky máte v budúcom roku u zmluvného lekára zdarma základné amalgánové plomby, čiastočne biele plomby na predných zuboch a liečbu koreňových kanálikov. Doplácať budete teda len za nadštandardný materiál.


PREVENTÍVNA PREHLIADKA = KONTROLA:

- chrupu a systému zakotvenia zubov
- mäkkých tkanív ústnej dutiny
- vzájomného postavenia zubov
- zubných náhrad
- dentálnej hygieny
- určenie indexu kazivosti zubov a stavu tkanív


POISŤOVNE UHRÁDZAJÚ PREVENCIU

- raz za šesť mesiacov deťom do 18 rokov
- raz za rok dospelému poistencovi
- ženám dvakrát v priebehu tehotenstva

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu