Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Na Luník IX prestali chodiť cisterny, pitná voda už len z hadice!

Na sídlisku Luník IX v Košiciach začali 22. augusta 2012 od 15,00 hod. dodávať vodu Rómom z hydrantu z miestneho úradu.
Na sídlisku Luník IX v Košiciach začali 22. augusta 2012 od 15,00 hod. dodávať vodu Rómom z hydrantu z miestneho úradu. (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Košické sídlisko Luník IX po odstávke pitnej vody od dnes prestali zásobovať cisterny, rómski obyvatelia si budú musieť chodiť po vodu s bandaskami k hadici spustenej z okna miestneho úradu. Rozhodlo o tom vedenie mesta spolu s vodárenskou spoločnosťou.

"Vodárenská spoločnosť po prepočte prišla na to, že dovoz tej pitnej vody v cisternách je drahší, ako samotná pitná voda," vysvetlil mestský poslanec a koordinátor pre Luník IX Miloš Ihnát.

Hadica vedie z hydrantu na miestnom úrade, spustili ju dnes o 15.00 h a sú na nej dva ventily. Obyvatelia sídliska môžu čerpať na deň 30 kubíkov pitnej vody. Podľa Ihnáta ide o nové riešenie, ktoré sa zabieha. "Tento stav je do doby neurčitej. Nové riešenie by malo mať prínos, bude aj vodomer, ktorý bude majetkom vodárenskej spoločnosti."

U Rómov vyvolal nový spôsob dodávok vody pobúrenie a negatívne reakcie. "To sa dalo očakávať," komentoval Ihnát. Pred spustením nového systému pochodil sídlisko a informoval obyvateľov. "Zaujímali ich dôvody, prečo prestala chodiť cisterna, prečo nemajú vodu v bytoch. Sú nespokojní a hovoria, že tam bude veľa ľudí a budú mať problém s odberom," opísal reakcie obyvateľov Ihnát. Situáciu prišla dnes na miesto kontrolovať aj mestská polícia.

Luník IX zásobovali od 1. augusta pitnou vodou cisterny, dôvodom odstávky bolo podozrenie na únik studenej vody z vodovodných domových prípojok. Na sídlisku podľa Ihnáta došlo k rozkradnutiu vodovodného systému a voda vytekala priamo zo zvyškov potrubia do kanála. "Dostala sa maximálne na prvé poschodie, kam si ju ostatní obyvatelia chodili naberať," uviedol začiatkom augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu