Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Upratovanie na Luníku IX pokračuje, pozrel si ho Hlina

KOŠICE – Odpratávanie záplavy odpadkov pod bytovkami na Hrebendovej ulici na košickom sídlisku Luník IX pokračuje, dosiaľ sa odviezlo deväť kontajnerov odpadu. Situáciu si dnes na mieste pozrel poslanec NR SR Alojz Hlina (OĽaNO), ktorý ocenil, že s upratovaním začali minulý týždeň sami obyvatelia sídliska obývaného prevažne Rómami.

"Hodnotím pozitívne, že sa začalo robiť," uviedol Hlina. "Pre vnímanie toho problému spolunažívania je kľúčové, aby si to odpratali sami." Poslanec parlamentu predtým avizoval na tento mesiac okupačný štrajk miestnej pošty, kde sa vyplácajú sociálne dávky, ak by došlo k uprataniu smetiska za peniaze mesta.

"My sme naozaj mali pripravenú augustovú blokádu (pošty), ale vzhľadom na tieto skutočnosti sme to pozastavili. Avšak v prípade, že sa nebude pokračovať, tak budeme realizovať septembrovú blokádu," konštatoval dnes Hlina.

Odpad sa dlhodobo nekontrolovateľne kopil za bytovkami na Hrebendovej ulici a mesto ho už niekoľkokrát nechalo odpratať za nemalé prostriedky. V stredu 15. augusta začalo 12 dobrovoľníkov ručné odpratávanie smetiska. Iniciatívu pri organizácii týchto prác vyvíja Miloš Ihnát, poslanec mestského zastupiteľstva (koalícia Smer, Most-Híd) a koordinátor poverený košickým primátorom Richardom Rašim. Ako uviedol, po dlhom čase sa mu podarilo presvedčiť miestnu samosprávu, aby aktívne pristúpila k odpratávaniu.

Doteraz naložili dobrovoľníci a nezamestnaní Rómovia v rámci aktivačných prác odpadky do deviatich kontajnerov. "Čaká nás zhruba ešte 150 kontajnerov," povedal Ihnát počas návštevy poslanca NR SR. K ukončeniu prác by podľa neho mohlo dôjsť do októbra.

V mene vedenia mesta Ihnát odmietol, že by mal Hlina akýkoľvek podiel na odpratávaní smetiska. So samosprávou na Luníku IX v tejto veci viedol podľa svojich slov "tvrdé konzultácie" už od januára. "Skoro ma vyniesli vonku títo Rómovia, ale pochopili po polroku, že inej cesty niet." Poukázal pritom aj na možné epidémie chorôb a rozmnožovanie hlodavcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu