Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Luníku IX. musela zasahovať polícia: Útok Rómov kvôli vode!

Incident na Luniku IX Zobraziť galériu (22)
Incident na Luniku IX (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Praskli im nervy ! Rómovia na Luníku IX. dnes dopoludnia zaútočili na mestského poslanca a koordinátora búracích prác Miloša Ihnáta. Znepáčilo sa im, že studenú vodu z hydrantov budú môcť čerpať len po hodine, dvakrát denne.

Ihnát je od začiatku búrania na Luníku IX. Demolácia obyvateľom zjavne neprekáža, osopili sa naňho kvôli vode. „Doteraz mali vodu len za miestnym úradom. My sme im chceli vyjsť v ústrety a tak sme namontovali hydranty i ku každému druhému vchodu v blokoch. Keď som im to oznámil, neprejavili vďaku, ale začali mi nadávať, pretože vodu z hydrantov chcú čerpať aspoň po štyri hodiny dvakrát denne,“ vysvetlil nám konflikt M. Ihnát.

„Nikto si nevie predstaviť, čo tu na sídlisku prežívam. Na ich nadávky som si zvykol, ale toto bolo už vážne a schyľovalo sa k bitke. Už mi nebolo všetko jedno. Mestskí policajti zavolali štátnych a tí museli zasiahnuť. Keď sa objavili, tak sa Rómovia konečne upokojili.“ Vodu však môžu naďalej čerpať i za miestnym úradom. Režim po jednej hodine, dvakrát denne, bude na Luníku IX., trvať 2 týždne. „Až potom, keď zistíme celkovú spotrebu, možno im dobu odberu predĺžime,“ dodáva Ihnát.

Zdevastovaný dom, ktorý v pondelok popoludní začali búrať na Luníku IX., dnes úplne zbúrali. Ako nám povedal šéf demoličnej firmy Július Lapdavský, tak samotná demolácia trvala 8 a pol hodiny. Teraz 4 tisíc ton sutiny odvezú na skládku. „To by sme mali stihnúť do nedele,“ hovorí. Celá demolácia stála daňových poplatníkov okolo 88 tisíc eur. Na mieste zbúraného domu sa nepostaví nič ani na samotnom Luníku IX. Vysťahovaní Rómovia sú u svojich príbuzných na sídlisku a 2 rodiny dostali náhradné ubytovanie tiež na Luníku IX. O svoje „vybývané“ byty prišlo asi 300 Rómov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu