Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Csatáryho kvôli deportáciám vypočujú v Budapešti právnici z USA

László Csatáry
László Csatáry (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Niekdajšieho veliteľa zberného tábora v Košiciach, maďarského vojnového zločinca Lászlóa Csatáryho, vypočujú v Budapešti ako svedka americkí právni zástupcovia 300 pozostalých obetí holokaustu.

Tí v októbri 2010 podali vo Washingtone žalobu na Maďarsko a maďarskú štátnu železničnú spoločnosť MÁV za deportácie maďarských židov, uviedol dnes denník Magyar Nemzet.

Jeden z advokátov denníku uviedol, že navrhovatelia - židia žijúci v USA, Kanade, Austrálii a Izraeli - obviňujú MÁV zo spolupráce s nacistami počas druhej svetovej vojny pri vyhladzovaní židov. Csatáryho chcú vypočuť ako svedka, pretože podľa navrhovateľov tento v súčasnosti už 98-ročný muž zohral v roku 1944 kľúčovú úlohu pri organizovaní transportu židov.

Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

Maďarská polícia podozrivého zadržala vlani 18. júla. Budínsky ústredný súd v ten istý deň nariadil jeho domácu väzbu. Maďarská prokuratúra 22. septembra 2012 nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944.

Krajský súd v Košiciach zmenil v prípade Csatáryho verdikt Okresného ľudového súdu v Košiciach z roku 1948 z trestu smrti na trest odňatia slobody, aby rozsudok bol vykonateľný: v zmysle platných slovenských právnych noriem totiž neexistuje trest smrti.

Pôvodný rozsudok ľudového súdu bol vynesený 8. júna 1948 počas jednodňového procesu, v ktorom Csatáryho uznali vinným zo spoluúčasti na okupácii a z kolaborácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu