Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Csatárymu košický súd zmenil rozsudok smrti, aby bol verdikt vykonateľný

László Csatáry
László Csatáry (Zdroj: TASR)

KOŠICE/BUDAPEŠŤ– Krajský súd v Košiciach zmenil v prípade maďarského vojnového zločinca Lászlóa Csatáryho verdikt Okresného ľudového súdu v Košiciach z roku 1948 z trestu smrti na trest odňatia slobody. Pre tlačovú agentúru MTI to dnes uviedol hovorca súdu Milan Filičko, podľa ktorého dôvodom tohto kroku je, aby verdikt bol vykonateľný.

V zmysle platných slovenských právnych noriem totiž neexistuje trest smrti. Pôvodný rozsudok ľudového súdu bol vynesený 8. júna 1948 počas jednodňového procesu, v rámci ktorého súd, ktorý rozhodoval najmä v politických trestných činoch, Csatáryho uznal vinným z trestného činu "fašistickej okupácie a kolaborácie", uviedla MTI.

Podľa hovorcu teraz bude nasledovať doručenie rozsudku, ktoré zrealizuje rezort spravodlivosti v rámci právnej pomoci medzi SR a Maďarskom. Po doručení môže košický súd vydať medzinárodný zatykač. "K tomu môže dôjsť v priebehu niekoľkých týždňov," dodal Filičko.

Maďarská prokuratúra 22. septembra nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala (SWC) vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944.

Maďarská polícia 97-ročného muža zadržala 18. júla, Budínsky ústredný súd v ten istý deň nariadil domácu väzbu podozrivého. Csatáry podľa SWC zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili. Čelí aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944.

Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu