Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zatiaľ nie je rozhodnuté, kto uhradí dotácie na projekty pre Rómov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Žiadosti o pridelenie dotácií na podporu projektov súvisiacich s rómskou komunitou čakajú na vyhodnotenie. Jeho pozastavenie spôsobil fakt, že zatiaľ sa nerozhodlo, kto už pripravené dotácie uhradí.

Podľa novely kompetenčného zákona by to malo byť v rámci dotácií ministerstva vnútra, stále je však aj možnosť, že budú hradené  z dotačného programu Úradu vlády SR. "Exituje aj tento variant,"  povedal pre TASR splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák. Ten otázku zladenia dotačných schém práve preberá  s ministerstvom vnútra, pod ktoré úrad splnomocnenca v rámci delimitácie prechádza od 1. septembra.

"Bohužiaľ, do septembra už nebude prijatá novela kompetenčného zákona, ktorá mala novelizovať aj zákon o dotáciách na ministerstve vnútra tak, aby zahrnuli aj našu dotačnú schému. Preto sa teraz zaoberáme otázkou, ako budeme v tejto veci postupovať," uviedol Pollák. Novela kompetenčného zákona prešla v parlamente do druhého čítania, poslanci sa ňou však budú zaoberať až na septembrovej schôdzi.

Preto došlo k pozastaveniu vyhodnocovania projektov v rámci výzvy Úradu vlády SR na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity v roku 2012. Termín vyhodnotenia projektov bude zverejnený po 1. septembri na stránke úradu splnomocnenca.

Pollák ďalej informoval, že na stretnutí so štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR Mariánom Saloňom preberali v rámci pripravovanej delimitácie aj prípravu akčných plánov, ktoré sú súčasťou Stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020. "Ide o finančnú inklúziu Rómov a komunikáciu s verejnosťou," uviedol k s tým, že akčné plány by mali byť v septembri pripravené na prerokovanie vo vláde. "Tam potrebujeme podporu ministerstva vnútra, keďže realizácia akčných plánov si vyžaduje finančné náklady."

Na spomínanom stretnutí podľa Polláka neriešili ani otázky kompetencií úradu splnomocnenca, ani personálne otázky. Zatiaľ nie je rozhodnuté ani to, či úrad splnomocnenca ostane na súčasnej adrese, alebo sa bude sťahovať do priestorov ministerstva vnútra. "Táto otázka je otvorená," uviedol Pollák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu