Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Koniec Mlynskej doliny: Televízia sa bude sťahovať, dnes sa rozhodne kam

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – V priebehu dneška by mali členovia komisie vyhodnotiť súťaž na nové priestory pre RTVS. Staré budovy a priestory podľa dostupných informácií stoja inštitúciu ročne takmer 7 miliónov eur a pritom budova v Mlynskej doline je životu nebezpečná. Komisia preto vyberá z projektov, ktoré sa prihlásili do súťaže najvhodnejšie riešenie. Do súťaže sa na základe výzvy z apríla prihlásili tri projekty. Už dnes by sa mohla verejnosť aj zamestnanci inštitúcie dozvedieť, kam sa približne o tri roky presťahujú.

Súťaž bola vyhlásená bývalou riaditľkou RTVS Miroslavou Zemkovou. Myšlienku mediálneho komplexu však ako prvý predstavil na verejnosti minister kultúry Marek Maďarič počas prvej ficovej vlády. Vtedy bol kvôli hlasovaniu koaličnej HZDS neúspešný. Dnes sa celý projekt posunul ďalej a rozhodnutie o víťazovi pripadlo Václavovi Mikovi, novému riaditeľovi RTVS.

V súčasnosti má RTVS dve sídla tzv. pyramídu a k nej patriace budovy a sídlo STV v Mlynskej doline. To je však v havarijnom stave a z 28 poschodí sa využíva len 15.   Budove v Mlynskej sa hovorí ako o „dome duchov“. V budove dnes môžete nájsť plesnivé steny, špinavé chodby, nevyhovujúcu klimatizáciu, odpadky a neporiadok. Z holubieho trusu vo vrchných poschodiach sa môžu šíriť epidémie.

Minulý týždeň vedenie RTVS oznámilo, že z budovy sa musia kvôli kvôli nefunkčnosti požiarnych signalizačných zariadení čo najskôr vysťahovať, lebo zotrvanie v nej je zdraviu nebezpečné. Dočasne na tieto účely zrekonštruujú budovu zdravotného strediska.  

Keďže výšková budova v Mlynskej doline je v nevyhovujúcom stave, nemôžeme čakať na finálne riešenie v podobe mediálneho komplexu ," povedal minulý týždeň nový generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Aj   prázdna budova však bude stáť inštitúciu ďalšie výdavky. Súčasné plány hovoria o tom, že novú budovu si bude telerozhlas prenajímať a prostriedky získané z predaja nepotrebných areálov televízie a rozhlasu bude postačovať na nákup nových technoloógií. Tie súčasné sú energeticky veľmi náročné a úplne zastarané.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu