Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sprepitné na dovolenke: Poradíme vám, kde a koľko nechať navyše!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Váhate na dovolenke, ako vysoké sprepitné nechať v reštaurácii? Jeho výška sa rôzni od krajiny ku krajine. Rozhodli sme sa vám preto uľahčiť rozhodovanie a ponúkame vám prehľad sprepitného obľúbených destinácií Slovákov.

Kým v niektorých krajinách tvorí sprepitné základ platu čašníkov, inde vašu dobre mienenú odmenu za služby môžu považovať za ponižujúcu. Aby ste sa neocitli v trápnej situácii, keď neviete, či v reštaurácii tringelt zaplatiť alebo nie a v akej výške sa má pohybovať, pripravili sme pre vás prehľad obľúbených destinácií a ich zvyklosti v tejto oblasti.

Európske destinácie
V európskych krajinách sa tringelt očakáva akosi prirodzene. V Grécku, Chorvátsku, Bulharsku, Španielsku, Francúzsku či v Turecku sa k základnej cene zväčša prihodí desať percent.

Koloseum v Ríme
Zobraziť galériu (4)
Koloseum v Ríme  (Zdroj: SITA)

Taliansko
V Taliansku treba rátať s poplatkom za prestieranie (coperto), ktorý je už fixne pripočítaný k účtu. Sprepitné tak už nie je potrebné platiť osobitne.

Škandinávia
V škandinávskych krajinách je príplatok za obsluhu zväčša už započítaný v cene. Ďalšia finančná pozornosť je však vítaná. Drobné centy radšej z peňaženky nevyberajte. V severských krajinách to považujú za nezdvorilé.

Susedné krajiny
V Maďarsku je bežné, že v cene nie je obsiahnutý tringelt, preto je zvykom v reštaurácii nechať asi desať percent navyše. Podobne je to aj v Rakúsku a Poľsku. Tak, ako na Slovensku, ani v Čechách nie je tringelt nevyhnutný. Ak sa preň rozhodnete, desiatimi percentami navrch nič nepokazíte.

Times Square na newyorskom Manhattane
Zobraziť galériu (4)
Times Square na newyorskom Manhattane  (Zdroj: SITA)

Mimoeurópske destinácie
Komplikovanejšie je to ale pri vzdialených cestách. Kým v USA tvorí sprepitné niekedy jediný príjem čašníkov, vo východoázijskej oblasti by sme si takúto formu vďaky mali skôr odpustiť.

Afrika
V Egypte, Tunisku alebo Maroku je bežné nechať v reštaurácii desať percent navyše. Aj v ostatných prípadoch pri malých službách sa očakáva zopár drobných mincí, tzv. „bakšiš“.

USA
V Spojených štátoch sú tzv. „tipps“ povinnosťou! Je bežné, že čašníci budú od vás čakať o 15 až 20 percent viac, v prípade, že si príplatok za služby neúčtujú priamo pri platbe účtu. Mnohí pracujúci sú tu odkázaní práve na tringelt. Pre personál, ktorý má zákazníkov usadiť za stôl, je to dokonca jediný príjem.

Thajsko
V Thajsku zväčša na hotelový účet pripočítajú poplatok za služby, v reštauráciách sa zase očakáva desať percent navyše.

Svätyňa Shimogamo v japonskom Kyoto
Zobraziť galériu (4)
Svätyňa Shimogamo v japonskom Kyoto  (Zdroj: SITA)

Japonsko
V Japonsku sa zamestnancom zavďačíte skôr menším darom. Ale pozor: Darčeky neodovzdávajte pred očami svedkov, považuje sa to za urážku. Ak sprepitné v podobe peňazí predsa len necháte, slušne vám ho zväčša vrátia.

Čína
Pre klasické čínske reštaurácie a hotely nie je bežné, aby ste nechávali sprepitné. V turistických centrách už však tieto poplatky zaviedli.

Austrália
V minulosti nebolo zvykom nechávať v krajine tringelt. Medzičasom sa však stalo bežnou súčasťou sprepitné vo výške piatich až desiatich percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu