Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Skupina nemeckých skautov sa otrávila v Tatrách, pomáhali záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/ LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Hromadnú otravu nemeckých skautov riešili v sobotu v noci záchranári z Horskej záchrannej služby. Ako informuje Horská záchranná služba (HZS) na svojej webstránke http://www.hzs.sk, v sobotu 28. júla o 21:45 požiadali horských záchranárov cez tiesňovú telefonickú linku 112 o pomoc pre 11-člennú skupinu skautov z Nemecka.

Skauti vo veku od 11 do 17 rokov v sprievode jednej dospelej osoby boli na vrchu Poludnica v Nízkych Tatrách, 12-ročný chlapec a 17-ročné dievča nemali pre silné zvracanie a bolesti brucha sily na zostup z vrchu.

Na pomoc nemeckým skautom sa vybralo 18 záchranárov z oblastných stredísk HZS Nízke Tatry a Západné Tatry s tromi zmluvnými dobrovoľnými záchranármi HZS. Skautov s najhoršími príznakmi pravdepodobnej otravy jedlom alebo vodou transportovali na nosidlách. Záchranárov netrápil len zdravotný stav turistov, ale aj blížiaca sa búrka. Preto sa snažili dostať s ostatnými čo najnižšie z hrebeňa. Ako ďalej informovala Horská záchranná služba, počas pomalého presunu celej skupiny ďalším dvom skautom prišlo nevoľno, zvracali a neboli schopní pokračovať v zostupe. Preto hneď po odovzdaní chlapca s dievčaťom privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci sa záchranári s nosidlami vrátili ďalším dvom skautom na pomoc. Tých tiež dopravili k zdravotnej pomoci.

Nemeckých skautov previezli na infekčné oddelenie nemocnice v Ružomberku. "Skauti boli pripravení nocovať v prírode, čomu nasvedčovala ich výbava a aj to, že nemali v podhorí zabezpečené žiadne ubytovanie. To bolo dosť nezodpovedné hlavne pre poveternostné podmienky a blížiacu sa zmenu počasia, ktorú meteorológovia už vopred avizovali. Zvyšnú skupinu siedmich skautov transportovali záchranári na Dom Horskej služby v Jasnej, kde im poskytli núdzové ubytovanie aj pre prípad, že by sa ich zdravotný stav zhoršil," informovala ďalej HZS o záchrannej akcii, ktorá sa skončila dnes skoro ráno o 5:30.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu