Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hygienici o hnačkách na Pohode: Vírus v úžitkovej vode sme nenašli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRENČÍN - Hygienici skončili laboratórne rozbory úžitkovej vody z festivalu Bažant Pohoda 2012 v Trenčíne. Ako informovala trenčianska regionálna hygienička Mária Štefkovičová, norovírusy v nej nenašli.

"Vzhľadom k potvrdeniu norovírusovej etiológie z biologického materiálu chorých boli odobraté vzorky vody zo studní, používané ako vodné zdroje úžitkovej vody počas festivalu. Vzorky vody vyšetrili polymerázovou reťazovou reakciou na prítomnosť norovírusovov. Norovírusy v odobratých vzorkách neboli izolované," uviedla Štefkovičová. Hygienici už potvrdili, že v poriadku bola aj pitná voda a voda v bazénoch. Hnačkové ochorenia, ktoré počas festivalu potrápili 142 ľudí, tak z vody nepochádzajú.

Norovírusová gastroenteritída je rýchlo šíriaca sa infekcia, typická choroba špinavých rúk. Šíri sa kontaktom, aj kontaminovanými potravinami alebo vodou. „Je to sezónne ochorenie, v súčasnosti sa na Slovensku vyskytuje. Upozorňujem preto, aby chorí dôsledne dbali na hygienu rúk, aby zabránili prenosu ochorenia na členov rodiny, prípadne osoby v blízkom okolí,“ vysvetlila Štefkovičová.

Organizátori 16. ročníka festivalu Pohoda, ktorý sa konal 5. až 7. júla na trenčianskom letisku, čelili obvineniu niektorých návštevníkov z toho, že v areáli ľuďom umožnili piť vodu, ktorá nebola v poriadku. U niektorých sa prejavila nevoľnosť. K najčastejším prejavom patrili hnačky, zvracanie, horúčka a kŕče. Podľa návštevníkov bola vo štvrtok a v piatok úžitková voda pri hlavnom Bažant stagei označená ako pitná, čo mohlo spôsobiť nevoľnosti. V sobotu tam už nápis pitná voda chýbal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu