Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nedostatky pri preprave sú najmä u poľských potravín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Až 44 percent z celkového množstva potravín dovážaných z Poľska vykázalo pri kontrole spôsobu prepravy nedostatky. Vyplýva to z výsledkov kontrolnej akcie, ktorú uskutočnilo ministerstvo pôdohospodárstva v spolupráci s ministerstvom vnútra.

Ovocie a zelenina tvorili jednu tretinu z celkového kontrolovaného počtu poľských dodávok, pričom až v 90 percentách týchto prípadov zaznamenali kontrolóri nedostatky. Najviac nevyhovujúcich dodávok kontrolóri zachytili počas Sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda.

"Kontroly poukázali na benevolentnosť slovenskej legislatívy," skonštatoval v stredu na tlačovej besede šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. "Pokiaľ bude prepravovaný tovar vykazovať závažné znaky poškodenia, ako pleseň a smrad, chceme, aby mohol byť na mieste znehodnotený," povedal Jahnátek. Legislatíva zatiaľ umožňuje zaslať nekvalitné produkty na likvidáciu do žilinskej kafilérie. Podľa Jahnátka však existuje riziko, že tam problémový tovar nedorazí.

Do kontrolnej akcie bolo zapojených 57 miestnych veterinárnych správ, ktoré zostavili 105 hliadok. Kontrolou prešlo 507 zásielok, čo predstavuje takmer 27 tisíc ton potravín. Takmer štvrtina z nich nedosahovala požadovanú kvalitu. Zo Slovenska pochádzalo 178 zachytených dodávok, z ktorých takmer vyše 16 % vykazovalo nedostatky.

Najhoršie dopadli spomínané kontroly vozidiel prichádzajúcich z Poľska. Z 52 Maďarských zásielok nedosahovala potrebnú kvalitu takmer jedna pätina. Z Česka a Rakúska kontrolóri zachytili po jednej nevyhovujúcej dodávke. Dodávky z ostatných krajín južnej a západnej Európy boli vyhovujúce vo všetkých prípadoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu