Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Potravinárska komora: Slovensku vraj nedostatok potravín nehrozí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Napriek pesimistickým predpovediam medzinárodných organizácií o možnom príchode potravinovej krízy podobnej ako v roku 2008, nedostatok potravín na slovenskom trhu nehrozí.

Rozhodne by sa však podľa hovorcu slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca predražil dovoz tých tovarov, v ktorých produkcii nie je krajina sebestačná. Zmierniť nepriaznivé dopady podobných krízových situácií by podľa Nemca pomohlo oživenie domácej produkcie, a to hlavne v živočíšnej oblasti.
"Určite by sa to prejavilo v raste potravinovej bezpečnosti Slovenska a umožnilo mu to lepšie sa vyrovnať s dôsledkami prípadných svetových potravinových kríz," skonštatoval Nemec. Dodal tiež, že dosah na životnú úroveň ľudí by nemusel byť následne natoľko výrazný, ako v prípade odkázanosti na dovoz komodít, tvoriacich základ ľudskej výživy.

Svetové burzy na základe informácií o vplyvoch dlhotrvajúceho sucha v USA, Rusku, Južnej Amerike a niektorých ázijských regiónoch, už zaznamenali nárast cien poľnohospodárskych plodín. Avšak podľa Nemca stabilnejšie ceny budú známe až po zbilancovaní skutočných produkčných ukazovateľov a až potom sa ukáže, či sa pesimistické scenáre naplnia alebo nie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu