Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskej zeleniny je málo: Cenu zvyšujú zahraniční dovozcovia!

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Napriek tomu, že je sezóna, musíme platiť na trhoch či v obchodných reťazcoch za čerstvé vitamíny stále priveľa. Za vysoké ceny ovocia a zeleniny môžu údajne čoraz menšie polia, na ktorých nemá kto pracovať.


Mnoho ľudí po návrate z dovolenky neveriac krúti hlavou nad cenami slovenských paprík, marhúľ a paradajok. Nechápu, prečo v Poľsku či Maďarsku je ponuka bohatšia a lacnejšia. Odpoveď je pri tom jednoduchá. O cenách, sortimente a kvalite zeleniny rozhodujú vo väčšine zahraniční dodávatelia.

"Pestovateľské plochy z roka na rok klesajú a domácich pestovateľov vytláčajú na perifériu zahraniční dodávatelia zásobujúci veľké obchodné reťazce," povedal pre denník Pravda Peter Horváth, predseda Slovenskej zeleninárskej únie. Podľa neho sa cez super a hypermarkety predáva už 80 percent všetkej zeleniny. O tom, kto sa udrží na pultoch, rozhodujú ceny a tie zahraniční dodávatelia dokážu stláčať. Slovenské paradajky už dozrievajú a ich prebytky by takisto dokázali ísť s cenou dolu, no tie tvoria iba necelých dvadsať percent celkového predaja rajčín v reťazcoch.

"O naše paradajky je veľký záujem, dokonca nám reťazce za ne platia mierne viac ako holandským dodávateľom. Predávame čerstvé, na kríkoch dozreté plody na rozdiel od zahraničnej konkurencie, ktorá nečaká na úplnú biologickú zrelosť a oberá ich predčasne," povedal Pravde Zsolt Bindics, konateľ spoločnosti Prima Fruit, ktorá so sesterskými firmami pestuje paradajky na 13 hektároch zasklenej plochy.

Na trhoviskách, kde predávajú drobní pestovatelia, domáca produkcia prevažuje. Lenže drobní pestovatelia nedokážu zásobovať reťazce. Chýba silné domáce odbytové združenie, no podľa Horvátha ani jeho vytvorenie by neprinieslo okamžitý zvrat. Generálne riaditeľstvá reťazcov sídlia prevažne v Českej republike a pre tamojších nákupcov je bližšia česká zelenia, alebo holandská a belgická, prúdiaca na Slovensko po dobre vybudovaných logistických trasách.

Samotní zeleninári sa sťažujú, že na poliach či v skleníkoch nemá kto robiť. Napríklad v Seedstarv Šoporni pracujú Rumuni a 16 Indov. "Na Slovensku už nie sú ľudia ochotní manuálne pracovať a tí, čo by mohli, boli tak dlho bez práce, že stratili všetky pracovné návyky," hovorí Ľubomír Šoky, ktorý teraz vyjednáva pracovné povolenia pre ďalších 20 Indov. Kedysi rozkvitajúce juhoslovenské zeleninárstvo živorí, jeho česť zachraňuje zopár zanovitých podnikateľov.

Ministerstvo financií zatiaľ o podpore predaja priamo z dvora mlčí. Zníženie DPH na takto predávané potravinárske produkty musí ešte analyzovať a zvážiť. "Znížená sadzba dane, ktorá sa uplatňovala od 1. mája 2010 do 31. októbra 2011, mala vtedy za následok výpadok 1,76 mil. eur vo verejných financiách," uvádza tlačový odbor rezortu financií.

"Hlavným prínosom nižšej dane by bolo zvýšenie predaja domácich potravín, o ktoré sa snaží aj súčasná vláda," tvrdí hovorca Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej komory Stanislav Nemec. "Výrobcovia by mohli predávať lacnejšie a ľudia by mali lepší prístup ku kvalitným domácim potravinám,“ dodal.

Nižšia daň by poľnohospodárom pomohla v odbyte. Pre malých a stredných výrobcov by bola aj zdrojom rýchlej hotovosti. "Pre malých farmárov by to bola možnosť odpredať značnú časť svojej produkcie a získať prostriedky na rozvoj, čo by v konečnom dôsledku mohlo prispieť k zvýšeniu zamestnanosti na vidieku,“ uzavrel Nemec.

V súčasnosti sa viac ako 20 tisíc hektárov pôdy využíva namiesto produkcie potravín na výrobu elektrickej energie. V prípade bioplynových staníc zase štát podporuje výrobu elektrickej energie zvýšenými výkupnými cenami a zároveň dotuje pestovanie kukurice. "Dvakrát dotovať a ešte nemať z toho ani potraviny nie je najlepšie,“ konštatoval bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Súčasná vláda Roberta Fica chce upraviť farmárom nájomné za pôdu, ktorú si prenajímajú od Slovenského pozemkového fondu. Slovenský pozemkový fond dnes spravuje 25 % územia poľnohospodárskej pôdy tejto krajiny. Minister Jahnátek už avizuje zníženie nájmu. "V piatok máme stretnutie s ministerstvom financií, kde budeme hovoriť o zmene termínov splátok a znížení splátok,“ uviedol minister pôdohospodárstva.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu