Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fórum nezávislých názorov je proti oslabovaniu liekového zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nedávno zverejnené štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií za rok 2011 i za prvý štvrťrok roka 2012 ukazujú, že vysoká spotreba liekov na Slovensku začala klesať.

Nezanedbateľný vplyv na tomto vývoji má podľa občianskeho združenia Fórum nezávislých názorov (FNN) niekoľko zásadných aktivít, medzi ktorými možno vyzdvihnúť napríklad dohodu medzi VšZP a o.z. Zdravita o redukcii preskripcie a recipročnom zvýšení platieb poskytovateľom, kampaň FNN „Menej liekov“ upozorňujúca na enormný rozsah liekovej preskripcie a spotreby liekov na Slovensku a v neposlednom rade Zákon č. 362/2011 o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Bez ohľadu na mieru prispenia jednotlivých opatrení tento trend naznačuje kľúčový poznatok, že obmedzenie predpisovania a spotreby liekov i celkových nákladov na farmakologickú liečbu je možné, a to bez negatívneho vplyvu na zdravie obyvateľstva.

Za negatívum tohto inak priaznivého trendu však FNN považuje pomerne výrazný nárast doplatkov pri receptových liekoch čiastočne alebo plne hradených pacientom. „Príčina je v tom, že zákon umožňuje uvádzať v recepte konkrétny obchodný názov žiadaného lieku, čím sa povinnosť generickej preskripcie stala prakticky neúčinnou. Pôvodný zámer odňať predpisujúcemu lekárovi možnosť zákonne diktovať pacientovi, od ktorého výrobcu musí predpísanú účinnú látku užívať a ovplyvňovať tak aj výšku úhrady poisťovne, resp. doplatok pacienta táto úprava vlastne negovala. Preto kým výšku svojej časti úhrady dokážu poisťovne udržať v určitých hraniciach, doplatky pacienta za týchto okolností môžu stúpať neobmedzene,“ povedal predseda FNN Branislav Sepeši. 

Systémové riešenie tohto problému vidí FNN v sprísnení zákona, konkrétne vo vypustení klauzuly o možnosti uvádzať na recept obchodný názov lieku zo zákona. Okrem redukcie nákladov zo strany poisťovní i pacientov má generická preskripcia v „čistej forme“, ktorá dnes v praxi vlastne nefunguje, totiž i významný protikorupčný efekt.

Bez možnosti predpísať liek konkrétnej farmaceutickej firmy a priamo tak vplývať na výšku jej zisku prestane byť lekár terčom jej „motivačných aktivít“ dokázateľne zvyšujúcich indukovanú preskripciu, čo povedie k ďalšej redukcii ešte stále príliš vysokej spotreby liekov. Prípadnému protiargumentu, že ekvivalentným spôsobom na základe „dohody“ s farma-firmou môžu ovplyvňovať výdaje konkrétnych a mnohokrát drahších liekov lekárnici, zabráni zákonná povinnosť ponúknuť pacientovi a priori bezdoplatkovú resp. najlacnejšiu alternatívu.

FNN zameriava svoje aktivity na presadzovanie racionálnych farmakologických postupov ako aj na hľadanie a implementáciu rovnako účinných i účinnejších postupov nepatentovateľných a preto nákladovo efektívnejších. V čase, kedy oficiálny úrad potvrdzuje klesajúcu tendenciu vo vysokej spotrebe liekov na Slovensku i perspektívu tohto pozitívneho vývoja pre rok 2012, považujeme snahy o oslabovanie liekovej legislatívy za nesprávne.

Zmena referencovania = vyššie doplatky pacientov

Predovšetkým je FNN proti neuváženej zmene referencovania a nastavenia cien liekov tak ako je to doposiaľ zakotvené v zákone o liekoch platnom od decembra 2011 bez predchádzajúcej širokej odbornej diskusie. Aktuálny stav dokázateľne prispel k redukcii vzácnych zdrojov, ktoré rezort musí vynakladať na farmakologickú liečbu. Máme za to, že zmena referencovania bez zohľadnenia ostatných parametrov liekového trhu vráti náklady na úroveň pred decembrom 2011 a spôsobí ešte vyššie doplatky pacientov.

„Kto vie navyše garantovať, že tzv. „tretia najnižšia cena liekov“ v EÚ, kam zvažuje lieky zaradiť rezort zdravotníctva nie je zároveň najvyššou cenovou hladinou vôbec? Reexport či paralelný import/export je žiaľ neduh, ktorý s nižšou cenou liekov nevyhnutne súvisí, avšak bojovať proti nemu zmenou referencovania prinesie príliš vysokú daň, ktorú v prospech mocných farmaceutických firiem zaplatí Slovensko a jeho občania,“ povedal podpredseda FNN Ladisla Laho.

Zmeny vo vernostných systémoch, ktoré nástojčivo požaduje Slovenská lekárnická komora (SLEK), nepovažujeme v tejto situácii za natoľko dôležité, aby bolo potrebné kvôli nim meniť priaznivo sa vyvíjajúce nastavenie systému. Nárast spotreby Obzvlášť ak zľavy či bonusy pozitívne vníma pacient, ktorý je, veríme, v systéme tým najpodstatnejším subjektom.

FNN preto vyzýva rezort zdravotníctva, aby nepodliehal tlakom, v pozadí ktorých je farmaceutická loby a energiu na zmeny v liekovej legislatíve sústredil na sprísnenie zákona tak, aby množstvo predpisovaných liekov, ich spotreba i náklady na ich úhradu neboli ovplyvniteľné akýmikoľvek nelegitímnymi záujmami subjektov, ktorým nejde ani o kvalitu zdravotnej starostlivosti, ani o efektívne vynakladanie finančných prostriedkov a ani o úroveň zdravia pacientov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu