Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico chystá harmonogram na zjednotenie poisťovní

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Avizované plány premiéra Roberta Fica na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne sa stávajú čoraz reálnejšie. Šéf kabinetu totiž vo štvrtok pri hodnotení 100 dní pôsobenia jeho vlády vyhlásil, že už čoskoro by mal byť v tejto súvislosti známy harmonogram predkladania legislatívy.

"Dnes mám stretnutie s ministerkou zdravotníctva a dnes sa s ňou pravdepodobne dohodnem na časovom harmonograme predkladania návrhov do vlády Slovenskej republiky vo veci vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne," povedal vo štvrtok Fico.

Premiér sa o možnosti odkúpiť podiely v súkromných zdravotných poisťovniach rozhovoril v uplynulých dňoch. Zisk súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera je podľa neho približne rovnaký ako rezerva vlády, ktorá išla na platy lekárov a sestier. Dôvera v roku 2011 zobrala z verejných zdrojov 40 mil. eur, s odkupovaním súkromných zdravotných poisťovní by sa tak mal štát poponáhľať, vyhlásil predseda vlády. Jedna verejnoprávna zdravotná poisťovňa je podľa Fica pre Slovensko najlepším riešením. S poisťovňami chce Fico hovoriť o tom, ako by mohlo odkúpenie prebehnúť, a aká by bola hodnota poisťovní.

K myšlienke, že by chcela opustiť slovenský trh verejného zdravotného poistenia, sa odmietavo postavila najmenšia poisťovňa, Union ZP. Penta, ktorá Dôveru vlastní, slová premiéra nekomentovala, podľa hovorcu skupiny Martina Danka je ochotná sa s Ficom stretnúť a diskutovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu