Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Matovič vyzval Fica splniť sľub a zakázať poisťovniam zisk

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA 25. júla (SITA) - Predseda OĽaNO Igor Matovič vyzval premiéra Roberta Fica splniť predvolebný sľub a zakázať zisk zdravotných poisťovní (ZP) v súlade s Ústavou SR. "Následne hodnota zdravotných poisťovní klesne na nulu a štát ich bude môcť odkúpiť za nulovú hodnotu," vysvetlil. Matovič.

Pripustil, že ak by Smer-SD potreboval hlasy v parlamente, poslanecký klub obyčajných ľudí mu môže vyjsť v ústrety. Líder OĽaNO za vládnym zámerom zaviesť systém jednej zdravotnej poisťovne vidí snahu posunúť peniaze na Cyprus spolumajiteľom zdravotnej poisťovne Dôvera.

Vláda sa definitívne rozhodla, že na Slovensku zavedie systém jednej zdravotnej poisťovne. Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union budú podľa premiéra Roberta Fica musieť z trhu odísť. Ako oznámil po stredajšom rokovaní kabinetu, preferuje dohodu s vlastníkmi súkromných poisťovní. Otvorene však hovorí aj o možnosti vyvlastnenia, keďže podľa neho je vytvorenie unitárneho systému v jasnom verejnom záujme. Poisťovniam by v tomto prípade patrila náhrada. Premiér nevylúčil ani možnosť kúpenia poisťovní. Podľa Fica by unitárny systém mohol začať fungovať už od januára 2014. Presný postup, ako zmeniť systém, má navrhnúť ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Urobiť tak má do 30. septembra, okrem presného postupu predloží aj ohodnotenie oboch súkromných poisťovní. Rokovania s majiteľmi Unionu a Dôvery sa začnú po tom, ako ministerka zdravotníctva predloží materiál do vlády.

Materiál, ktorý ministerka kabinetu v stredu predložila, predpokladá tri možnosti, ako pretvoriť existujúci systém viacerých poisťovní na jednu. Za prioritný spôsob rezort zdravotníctva považuje dosiahnutie dohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní o odkúpení ich akcií alebo vymedzených aktív. Rovnaký scenár považuje za ideálny aj premiér. Ak by sa však vláda s poisťovňami nedohodla, na rad by mohol prísť proces vyvlastnenia. Tento spôsob vytvorenia jednej poisťovne obhajuje ministerstvo verejným záujmom, ktorým v tomto prípade môže byť vytvorenie funkčného a efektívneho mechanizmu verejného zdravotného poistenia.

Treťou možnosťou je správa poistného kmeňa. V praxi by to znamenalo, že poisťovne aj naďalej zostanú vo vlastníctve súkromných spoločností, štát však prevezme nad nimi riadiacu kontrolu a spravovať ich bude bez zasahovania vlastníkov. Išlo by teda o istú formu nájmu. Akcionári by ako protihodnotu dostávali od štátu odplatu. "Tento prostriedok realizácie je doposiaľ neotestovaným a z tohto dôvodu rizikovým právnym hybridom,“ konštatuje ministerstvo zdravotníctva v zámere. Keďže by štát poisťovniam aj naďalej poskytoval odplatu, je tu pochybnosť aj o tom, či je tento spôsob v súlade s cieľmi zavádzania unitárneho systému.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu