Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Úmrtia a zranenia vojakov v mierových misiách

február 1993
Rotmajster Igor Rigo, ktorý pôsobil v misii UNPROFOR, zahynul pri delostreleckej prestrelke medzi Srbmi a Chorvátmi na území bývalej Juhoslávie.

27. októbra 1994
Čatár Vladimír Grman, ktorý pôsobil v misii UNPROFOR na území bývalej Juhoslávie, podľahol ťažkým zraneniam, ktoré utrpel po zlyhaní hydrauliky zdvíhacieho zariadenia používaného pri inštalácii anténnych spojovacích systémov.

31. mája 1996
Nadporučík Dušan Chrašč, ktorý pôsobil v prechodnej misii OSN pre Východné Slavónsko (UNTAES), zomrel v Slavónsku po prekonanom zápale okostice.

19. júla 2001
Člen pozorovateľskej misie Európskej únie (EUMM) na území bývalej Juhoslávie pplk. Ľubomír Orsag tragicky zahynul v Macedónsku. Vozidlo, ktorým išiel spolu s nórskym pozorovateľom Bjartenom Gundersenom a albánskym tlmočníkom Valonom Sadikom plniť pozorovateľské úlohy zo Skopje do priestoru západne od mesta Negotino, nabehlo na protitankovú mínu. Explózia vymrštila auto do stometrovej rokliny.

11. februára 2002
V Eritrei prišiel o život pri autonehode desiatnik Vladimír Kollár, vodič auta, ktorý pôsobil v slovenskej ženijnej jednotke mierovej misie OSN.

15. mája 2002
Pri plnení služobných povinností na odlúčenom postavení Sekirača v rámci Česko-slovenského práporu v Kosove tragicky zahynul 28-ročný čatár Miroslav Hajdúch. Nehoda sa stala pri plnení operačnej úlohy. Posádku bojového vozidla pechoty vyslali, aby skontrolovala civilné motorové vozidlo, ktoré prekročilo provinciálnu hranicu zo Srbska do Kosova. Pri otáčaní vozidla čatár Hajdúch navádzal vodiča tak, že mu zmizol z dohľadu. Vodič zastavil až na volanie ďalších vojakov. Čatár Hajdúch, ktorého vozidlo zachytilo, utrpel vážne poranenia ľavej ruky a hlavy.

24. decembra 2002
Vojenský vrtuľník MI-17 sa zachytil o vedenie vysokého napätia, následne narazil do betónového stĺpa a potom sa zrútil neďaleko lokálnej cesty pri Novom Travniku. Zranili sa pri tom traja príslušníci Ozbrojených síl SR, ktorí pôsobili v Bosne a Hercegovine v rámci medzinárodnej misie SFOR. Jeden zo Slovákov si pri havárii poranil hlavu, pľúca a mal polámané rebrá. Druhý ťažko zranený vojak mal poranenú chrbticu a poškodenú miechu. Tretí vojak sa zranil ľahko.

8. júna 2004
Pri plnení služobných povinností zahynuli v Iraku traja slovenskí vojaci, rotný Peter Dinga, čatár Vladimír Simonides a čatár Miroslav Frkáň. Asi 150 km od tábora al-Hilla pri meste As Suwayrah vybuchlo poľské vozidlo naložené muníciou, ktorá bola určená na likvidáciu. Slovenskí vojaci pracovali v blízkosti. Pri výbuchu zahynuli aj dvaja Poliaci a jeden Lotyš.

8. júna 2004
Príslušník mierových síl UNFICYP rotný Miroslav Hruška zahynul na Cypre. Pri vystupovaní z vrtuľníka prešiel k jeho zadnej časti, kde ho zachytil rotor. Ťažkým zraneniam podľahol v cyperskej nemocnici.

19. januára 2006
Slovenské vojenské lietadlo havarovalo na severovýchode Maďarska pri obci Télkibánya. Lietadlo smerovalo z kosovského hlavného mesta Prištiny do Košíc a viezlo domov vojakov a inštruktorov, ktorí pôsobili v misii KFOR. Na palube lietadla bolo 43 osôb, z toho tri ženy. Tragédiu vojenského špeciálu prežil len jeden vojak.

11. novembra 2006
Vojak Rastislav Neplech tragicky zahynul pri výbuchu nástražného systému v irackom meste Al Kut. Výbuch zabil aj príslušníka poľskej armády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu