Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krásna Hôrka 100 dní po požiari: So zastrešovaním sa začne v júli!

Krásna Hôrka Zobraziť galériu (19)
Krásna Hôrka

KRÁSNA HORKA – Ohňom zničený hrad Krásna Hôrka má za sebou 100 dní, ako i slovenská vláda. Tragický požiar totiž hrad zničil práve v deň parlamentných volieb. Dnes prišiel hrad skontrolovať minister kultúry Marek Maďarič a potvrdil, že už v polovici júla sa začne so zastrešovaním hradu.

„Na odporúčanie pamiatkárov, však nepoužijeme šindľovú strechu, ale viedenskú škridlu,“ povedal riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Pudelka. Do konca roka by mal byť celý hrad už zastrešený a v ďalšej sezóne by už mohol byť verejnosti sprístupnený spodný a stredný hrad. Ešte stále nie sú presne vyčíslené škody a znalecký posudok bude dôležitý pre poisťovňu.

Hrad zachvátil požiar 10. marca. Zapríčinili ho mladí vandali, ktorí si pod hradom neuvážene zafajčili a cigarety a zápalky hodili do suchej trávy. Do tla zhorela strecha a poškodený bol aj novozrekonštruovaný Gotický palác. Okolo 10 percent zbierok bolo zničených. Ostatné exponáty sú v bezpečí  v depozitách múzei v Košiciach, Betliari a v Rožňave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu