Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko bude predsedať EÚ: Vyjde nás to na desiatky miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predsedníctvo Slovenska v Európskej únii v druhej polovici roku 2016 bude štát stáť niekoľko desiatok miliónov eur. Na naše prvé predsedníctvo sa chceme pripraviť aj kúpou novej budovy v Bruseli, ktorá by mala zvládnuť zvýšený počet slovenských diplomatov a zamestnancov.

"Slovenské predsedníctvo bude z hľadiska objemu finančných zdrojov a rozpočtových potrieb nákladnou záležitosťou. Celkový rozpočet nie je možné v súčasnosti odhadnúť, ale bude sa pohybovať rádovo v desiatkach miliónoch eur," píše sa v dokumente s názvom Príprava predsedníctva SR v Rade Európskej únie v roku 2016, ktorý je v pripomienkovom konaní.

Koľko peňazí z rozpočtu na polročné predsedníctvo pôjde, bude známe až z analýzy ministerstva financií, ktorú na rokovanie vlády predloží do konca marca 2013. Cyprus, ktorý bude EÚ predsedať od júla tohto roku, schválil na účely predsedníctva 61,7 mil. eur. Litva predpokladá rozpočet približne 80 mil. eur, rozpočet poľského predsedníctva dosiahol zhruba 100 mil. eur, Česi zaplatili okolo 90 mil. eur, Francúzi 170 mil. eur. Do 100 mil. eur odhaduje svoj rozpočet aj súčasná predsednícka krajina Dánsko.

Počas predsedníctva sa počet slovenských diplomatov i zamestnancov v Bruseli pravdepodobne niekoľkonásobne zvýši, kapacita súčasnej budovy Stáleho zastúpenia (SZ) SR pri EÚ tak stačiť nebude. Rezort diplomacie chce problém riešiť kúpou novej budovy.

"Na základe analýzy SZ EÚ Brusel je najvhodnejším riešením pre zabezpečenie kancelárskych priestorov počas predsedníctva Slovenska kúpa novej budovy, ktorá by po skončení predsedníctva bola zdieľaná so Zastupiteľským úradom SR v Bruseli a ďalšími slovenskými subjektmi pôsobiacimi v Bruseli," uvádza sa ďalej v materiáli. Rezort diplomacie predloží na rokovanie vlády návrh na kúpu novej budovy do marca 2013.

"Značnú časť finančných prostriedkov by bolo možné získať z predaja súčasnej budovy SZ EÚ Brusel. Budovu ZÚ SR v Bruseli by mohli predať po skončení predsedníctva Slovenska". Kúpa novej budovy je podľa rezortu diplomacie nevyhnutná, pretože súčasná budova slovenského zastúpenia pri EÚ je "vo veľmi zlom technickom stave a vyžaduje si komplexnú a nákladnú rekonštrukciu, ktorá by však nevyriešila kapacitný problém."

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. V rámci predsedníckeho tria budeme predsedať spolu s Holandskom a Maltou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu