Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predsedovi europarlamentu sa nepáči postoj Turecka k Cypru

Martin Schulz
Martin Schulz

ANKARA - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz v pondelok odsúdil vyjadrenia predstaviteľov Turecka, ktorí pohrozili zmrazením vzťahov s Európskou úniou po tom, ako rotujúce predsedníctvo 1. júla prevezme Cyprus. Urobil tak priamo v Ankare, kam pricestoval na oficiálnu návštevu.

Postoj Turkov k Cyperskej republike, ktorej zvrchovanosť neuznávajú, je podľa Schulza neprijateľný, na čo poukázal aj počas rokovaní s tureckými partnermi, pričom zdôrazňoval, že ide o "členský štát Európskej únie".

"Všímam si, že kandidátsky štát nám hovorí: Nebudeme vyjednávať počas predsedníctva jedného z členských štátov Európskej únie," povedal šéf EP v súvislosti s pokračujúcimi snahami Turecka o vstup do európskeho bloku. Prístupové rokovania, ktorých výsledkom by malo byť plnoprávne členstvo krajiny, trvajú už od roku 2005, Ankara však doteraz uzavrela iba jednu z 35 politických kapitol. Väčšina z nich je momentálne zmrazená na podnet Bruselu, Cypru a Francúzska, pričom jednu z hlavných prekážok tvorí odmietanie Turkov sprístupniť svoje prístavy a letiská cyperským dopravcom.

Národnostne zmiešaný Cyprus vstúpil v roku 2004 do EÚ ako celok, hoci v skutočnosti je už od desiatky rokov rozdelený na dve časti. Severocyperská turecká republika, ktorú uznáva iba Ankara, vznikla v reakcii na puč s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Väčšina medzinárodného spoločenstva naopak uznáva výhradne legitimitu grécko-cyperskej vlády kontrolujúcej južnú časť ostrova. Dlhoročné vyjednávanie o urovnaní sporu pod záštitou OSN doteraz neprinieslo žiadne výsledky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu