Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ďalšia krachujúca krajina eurozóny: Cypru hrozí v lete bankrot

BRUSEL -Cyprus sa možno stane štvrtou krajinou eurozóny, ktorá požiada Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) o finančnú pomoc pred hrozbou štátneho bankrotu.cy

Grécki politici v priebehu uplynulého víkendu naznačili možnosť finančného zachraňovania ich krajiny v dôsledku udalostí v susednom Grécku, čím by sa po Grécku, Írsku a Portugalsku Cyprus stal štvrtou krajinou eurozóny v poradí čakajúcou na záchranu.

Ako povedal guvernér Cyperskej centrálnej banky Panikos, Cyprus má veľké problémy nájsť 1,8 miliardy eur pre druhú najväčšiu banku Cyprus Popular Bank. Banka pritom finančnú pomoc potrebuje do 30. júna. Demetriades "nevie odkiaľ by peniaze mohli prísť, ak nie od Európskej únie".

Spomínaná banka má najvyššiu expozíciu voči gréckemu dlhu a po nedávnom rozsiahlom odpise dlhu Grécka utrpela obrovské straty.

Projekt finančnej záchrany Cypru je dosť pravdepodobný už koncom júna, ak sa nepodarí zachrániť druhú najväčšiu banku v krajine.

Podobné vyhlásenie mal aj cyperský prezident Demetrias Christofias, ktorý v piatok (1.6.) uviedol, že nie je isté, že jeho vláda vstúpi do rokovaní s EMS, ale zároveň dodal, že túto možnosť nemôže vylúčiť.
     
Cyprus doteraz tvrdil, že nebude potrebovať záchrannú pomoc EÚ. Po vlaňajšom znížení ratingu si už nemôže požičiavať na finančných trhoch s udržateľnou mierou rastu, a preto čerpá 2,5-miliardovú pôžičku od Ruska. V skutočnosti však cyperské banky boli situáciou v Grécku ohrozené viac, ako sa doteraz zdalo, uviedol EUobserver. Cyperské banky v rámci európskeho mechanizmu záchrany pre Grécko museli dobrovoľne odpísať kapitál vo výške viac ako 3 miliardy eur, pričom ešte stále majú v zadlženom Grécku pôžičky za vyše 22 miliárd eur. Hrubý domáci produkt Cypru tvorí iba 18 miliárd eur.

Ak Cyprus naozaj v lete požiada o finančnú záchranu, stane sa vôbec prvou krajinou, ktorá počas predsedníctva v EÚ, ktoré preberie od 1. júla, stratí časť svojej suverenity. Prihlásenie sa do programu záchrany by totiž znamenalo časté návštevy inšpektorov z trojky (EÚ, MMF a Európska centrálna banka), ktorí by v Nikózii kontrolovali, či cyperská vláda plní nariadené program prísnych reforiem a škrtov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu