Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Maďarsko schválilo prístupovú zmluvu medzi Chorvátskom a EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Maďarský parlament v pondelok 12. februára schválil prístupovú zmluvu medzi Chorvátskou republikou a Európskou úniou, informoval dnes TASR komunikačný odbor maďarského ministerstva zahraničných vecí.

Maďarský zákonodarný zbor tak ratifikoval zmluvu podpísanú členskými krajinami Európskej únie 9. decembra 2011 v Bruseli. Za hlasovalo 334 poslancov, piati sa zdržali hlasovania.

Maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi pred hlasovaním zdôraznil, že vstup Chorvátska do únie má historický význam pre Maďarsko aj pre celý región. "Je to dôležitý medzník na ceste znovuzjednotenia Európy. Pozitívnou správou tiež je, že rozširovanie, ktoré má poslúžiť posilneniu Európy, sa nezastavuje," dodal minister.

Maďarsko – ako členský štát, aj ako predsednícka krajina EÚ v prvom polroku 2011 - dôsledne podporovalo proces integrácie Chorvátska. Uzatvorenie prístupových rokovaní 30. júna 2011 bolo významným úspechom maďarského predsedníctva.

Skutočnosť, že Maďarsko ako druhá členská krajina ratifikovala s veľkou podporu parlamentných strán prístupovú zmluvu, vyjadruje jeho oddanosť procesu rozširovania a podporu Chorvátska ako strategického partnera, píše sa vo vyhlásení maďarskej diplomacie.

Prvým parlamentom členských krajín EÚ, ktorý zmluvu Chorvátska schválil, bola 1. februára 2012 Národná rada Slovenskej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu