Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Detičky spievali mamám: SOZA za to bez hanby pýta peniaze!

SOZA si vyfakturovala 62,40 eur. Zobraziť galériu (3)
SOZA si vyfakturovala 62,40 eur.

BRATISLAVA - Obec Pohorelá pri organizácii minuloročného Dňa matiek a Mikuláša vôbec nepredpokladala, že by kvôli recitácii básničiek a spievaní pesničiek, ktoré predvádzali detí na námestí, mala kontaktovať Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) a zaplatiť za autorské práva. Keďže tak neurobila, SOZA vzala "spravodlivosť" do vlastných rúk a za podľa nej neoprávnené použitie hudobných diel obci vyrúbila faktúru.

"Obidve akcie, to sú detské akcie, kde deti vlastne na Deň matiek recitujú básničky svojim matkám, čo dosť absurdné nám potom prišlo, keď nám to prišlo vyfakturované ako poplatok, ktorý tú akciu zaradil ako tanečnú zábavu, diskotéku, kultúrno-spoločenský program s tancom," uviedol v telefonickom rozhovore zamestnanec obecného úradu v Pohorelej Ján Pompura pre Rádio FM a dodal, že v žiadnom prípade nešlo o reprodukovanú hudbu.

Po obdržaní faktúry sa teda rozhodli, že ju nezaplatia a vrátili ju SOZA s tým, že je bezpredmetná, nakoľko v nej žiadajú o vydanie bezdôvodného obohatenia za neoprávnené použitie hudobných diel bez licencie SOZA, ktoré stanovili na 62,4 eur. Podľa Pompuru ide o rozpor, keďže takýto príjem nikdy nevznikol a celú situáciu označil za "úžas".

Martin Husovec, právnik a člen občianskeho združenia EISI, potvrdil, že prípad obce Pohorelá nie je ojedinelý. Združenie dostáva veľa e-mailov aj od starostov, kedy si SOZA nedávala veľa námahy zistiť, čo sa hralo alebo prehrávalo.

Obce to doteraz riešili individuálne, ale Pompura dúfa, že sa im podarí ujednotiť sa. Rozhodli sa, že záležitosť nenechajú len tak a pôjdu aj do súdneho sporu. Oslovili dokonca už aj poslancov národnej rady, pretože celý súčasný Zákon o ochrane duševného vlastníctva považujú, v takom znení ako je, za absurdný.

SOZA prisľúbila, že sa k celej veci po jej prešetrení vyjadrí. Po medializácii prípadu sa väčšina Slovákov stavia k počíňaniu zväzu negatívne, o čom svedčia aj početné diskusie na sociálnych sieťach.

Prečítajte si: Protest spevom: Pred sídlom SOZA budú aktivisti spievať známe hity

Detičky spievali mamám: SOZA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu