Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko diskriminuje Rómov: Tvrdí medzinárodná organizácia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN/BRATISLAVA - Rómovia na Slovensku zostali diskriminovaní pri vzdelávaní, zdravotnej starostlivosti a bývaní. Uviedla to medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) vo výročnej správe o stave ľudských práv vo svete, ktorú zverejnili včera. V časti venovanej Slovensku AI tiež poukázala na verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý odsúdil krajinu v kauze sterilizácie Rómky.

"Na Slovensku naďalej dochádzalo k porušovaniu práva na vzdelanie rómskych detí. Vláda zlyhala v prijatí konkrétnych krokov, ktoré by viedli k odstráneniu segregácie vo vzdelávaní," uviedla šéfka slovenskej pobočky AI Martina Mazurová.

Organizácia sa odvolala na informácie Rady OSN pre ľudské práva ohľadom nadmerného zastúpenia rómskych detí v osobitných triedach pre žiakov s ľahkým mentálnym postihnutím. AI tiež upozornila na postup dvoch základných škôl, ktoré vytvorili špeciálne triedy len pre rómskych žiakov. V jednom prípade slovenský súd rozhodol, že tento postup je nezákonný.

Amnesty International v správe tvrdí, že obyvatelia rómskych osád čelili nútenému vysťahovaniu. Ako príklad uviedla zbúranie osád v Košiciach alebo v Žiari nad Hronom. Obe mestá tento krok odôvodnili okrem iného tým, že išlo o nelegálne postavené príbytky. "Miestne úrady (v Žiari nad Hronom) neposkytli žiadnu pomoc postihnutým občanom s odôvodnením, že o pomoc nepožiadali. Z 13 Rómov sa prakticky stali bezdomovci," uviedla AI. V Košiciach boli Rómovia zase presťahovaní do stanov. Rovnako ako vlani aj tento rok správa poukázala na prípad výstavby betónovej steny na oddelenie Rómov od ostatného obyvateľstva.

Medzinárodná organizácia si všimla rozsudku štrasburského súdu proti Slovensku vo veci sterilizácie rómskych žien. Pacientka so zákrokom, ktorému sa podrobila v roku 2000, síce súhlasila, ale sudcovia dospeli k záveru, že si nebola schopná uvedomiť jeho dôsledky. Súd odmietol tvrdenie, že sterilizáciu bolo nutné vykonať zo zdravotných dôvodov, pretože táto operácia nebola život zachraňujúcim zákrokom.

AI hodnotila stav ľudských práv v minulom roku, kedy vládol pravý stred. Nový premiér Robert Fico, ktorý stojí v čele jednofarebnej vlády sociálnych demokratov, si krátko pred nástupom do čela kabinetu tiež vyslúžil kritiku organizácie. Tá vyjadrila znepokojenie nad jeho výrokmi, že rómsky problém nedokáže Slovensko riešiť bez toho, aby na európskej úrovni presadilo isté ústupky z hľadiska rozsahu ľudských práv. Fico v tejto súvislosti znovu oprášil myšlienku internátnych škôl pre rómske deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu