Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Súkromné poisťovne deklarovali, že peniaze z rezervy pôjdu na sestry

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera privítala zámer ministerstva zdravotníctva uvoľniť 50-miliónovú rezervu v štátnom rozpočte na platy sestier, ktorý podľa jej PR špecialistky Moniky Šimunovej prispeje k upokojeniu situácie.

"Budeme hľadať spôsoby, ako čo najlepšie rozdeliť dodatočné zdroje medzi jednotlivých poskytovateľov. Garantujeme, že k riešeniu pristúpime zodpovedne," povedala. Ako uviedla hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová, ak sa rezerva použije na zvýšenie platby za poistencov štátu, napríklad za II. polrok 2012, Union ZP bude pripravená navýšené zdroje v plnej miere premietnuť do zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti (ZS).

"Úpravy do zmlúv by sme zapracovali po vzájomnej dohode s poskytovateľmi ZS v priebehu nasledujúcich mesiacov, aby požadovaný efekt bol dosiahnutý v roku 2012," doplnila. Zdravotné sestry nateraz vylúčili, že vstúpia do štrajku. Stalo sa tak po dnešnom rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou na ich sneme v Poprade.

Šéfka rezortu sestrám, ktoré boli nespokojné s plnením zákona o ich minimálnych mzdových nárokoch, prisľúbila rozpustenie 50-miliónovej rezervy v štátnom rozpočte. To má pomôcť vyriešiť situáciu do konca roku. Mnohé nemocnice aj ambulancie sa zvyšovaniu miezd, ktoré vyplynulo z nového zákona, snažili rôznymi spôsobmi vyhnúť s argumentom chýbajúcich finančných zdrojov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu