Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vláda dnes bude rokovať o vzniku jednej ZP

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) plánuje na dnešnom rokovaní vlády predstaviť zámer zavedenia jednotného systému zdravotného poistenia. Pre vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne existuje na Slovensku niekoľko legislatívnych možností.

Ide o dohodu o správe nad súkromnými poisťovňami, dohodu o ich odkúpení alebo vyvlastnenie. Štát by sa mal podľa návrhu rezortu prioritne pokúsiť so súkromnými poisťovňami dohodnúť o odkúpení ich akcií, resp. vymedzených aktív. "V prípade, ak by ku konsenzuálnemu odkúpeniu akcií nedošlo, bolo by možné pristúpiť k procesu vyvlastnenia," uvádza ministerstvo. Vyvlastniť by sa pritom mohli akcie neštátnych poisťovní alebo iba špecifické aktíva, ktoré vlastnia súkromné poisťovne a v rámci nich len poistný kmeň poisťovní.

Členovia kabinetu by dnes mali vymenovať nového predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Súčasný šéf Ján Gajdoš sa písomne vzdal tejto funkcie. Dôvodom na tento krok bola podľa jeho slov politizácia úradu spôsobená rozšírením možností odvolania predsedu z postu. Na čelo ÚDZS má od augusta nastúpiť Monika Pažinková.

Vláda bude na svojej 17. schôdzi rozhodovať aj o vzniku novej súkromnej Vysokej školy ekonómie a podnikania. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) jej navrhuje neudeliť štátny súhlas. Zelenú jej neodporúča dať ani Akreditačná komisia. Odôvodnila to tým, že škola nespĺňa kritéria na uskutočňovanie študijných programov interkultúrny manažment a obchodné podnikanie. Navyše upozornila, že ponúkané programy by boli iba rozšírením existujúcej ponuky vysokých škôl.

Ministri sa budú tiež zaoberať návrhom na poskytnutie dotácie vo výške 32.550 eur trom súkromným vysokým školám, ktoré sa zapojili do medzinárodného projektu merania kvality AHELO. Tento pilotný projekt OECD prebiehal od marca do júna tohto roka na piatich kontinentoch. Na Slovensku sa doň okrem súkromných škôl, zapojilo aj 13 verejných a dve štátne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu