Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spevácka legenda Karol Duchoň má vlastnú bronzovú bustu

Karol Duchoň
Karol Duchoň (Zdroj: TASR)

GALANTA - Bronzovú bustu populárneho speváka Karola Duchoňa dnes odhalili na Hlavnej ulici v jeho rodnej Galante. Autorom diela je akademický sochár Ladislav Sabo, jeho umiestnenie architektonicky riešil Ladislav Struhár.

Verejnú zbierku na zhotovenie busty inicioval miestny Dom Matice slovenskej. Duchoň v Galante prežil detstvo, získal tu aj prvé kontakty so svetom hudby.

Napriek dnešnej slávnosti ešte stále trvá zbierka na dofinancovanie busty. Matičiari získali časť peňazí od predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša, od predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča, prispela aj galantská samospráva. Podľa riaditeľky Domu Matice slovenskej Zlatice Lehotskej prispievajú aj obyčajní ľudia, cítiť však podľa nej, že doba je ťažká. V Galante sa dnes koná aj spomienkový koncert na Duchoňa Kantiléna 2012, kde tvorbu slovenského Toma Jonesa pripomenú Adam Ďurica, Ľudo Kuruc, Monika Stanislavová a mnohí ďalší.

Karol Duchoň sa narodil 21. apríla 1950 v Galante. Ako dvadsaťročný prvýkrát spieval na Bratislavskej lýre, v ďalších rokoch získal na tomto festivale bronzové, strieborné aj zlaté ocenenie. V tom čase sa zaradil medzi najpopulárnejších spevákov v Československu, veľa však spieval aj v zahraničí. Známymi sa stali jeho hity V dolinách, Elena, Čardáš dvoch sŕdc a ďalšie. Po zdravotných ťažkostiach spôsobených alkoholom zomrel v novembri 1985 v Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu