Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci budú platiť štátu viac: Tieto dane pôjdu počas vlády Smeru hore!

Minister financií v spojitosti s milionárskou daňou spomína morálnu povinnosť Zobraziť galériu (2)
Minister financií v spojitosti s milionárskou daňou spomína morálnu povinnosť

BRATISLAVA - Strana SMER chce zrušiť rovnú daň, pretože silnejší a bohatší majú dnes morálnu povinnosť prispieť viac, pričom to nie trest za úspech. Tabu zostáva daň z pridanej hodnoty, pretože dopadá na ľudí s menšími príjmami.

„Nemáme inú možnosť. Ako krajina, ktorá je členom eurozóny musíme prijať opatrenia, ktoré nás dovedú v roku 2013 k deficitu tri percentá,“ pripomenul Kažimír v diskusnej relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu.

Ako povedal Kažimír rovná daň "umrela v noci z 10. na 11. marca", teda výhrou Smeru vo voľbách. Rovná daň znamená, že tí čo majú viac, platia viac. Zavedenie rovnej dane presadila Dzurindova vláda a znamenala odvod štátu vo výške 19 % z daňového základu. Toto opatrenie prinieslo dva a pol krát vyšší výber dane z príjmu.

Dane z príjmu u fyzických osôb na úrovni 25 % je vlastne milionárska daň. Podľa Kažimíra sa dotkne len skupiny ľudí s nadštandardne vysokými príjmami, ktorým to neohrozí životnú úroveň. V programovom zameraní strany SMER SD sa konštatuje, že takto navrhnuté zdanenie zasiahne asi 25 000 daňovníkov. Na druhej strane však podľa managing partnera spoločnosti KPMG Ľuboša Vanča by takýmto spôsobom vláda nezasiahla skutočne bohatých ľudí, ale strednú vyššiu triedu. „Nie sú to milionári. Naozaj bohatí ľudia totiž nemajú príjmy zo závislej činnosti. Ich však daňami nikto nepostihuje, “ povedal pre Hospodárske noviny.

Rovnako sa SMER SD netají tým, že chce zdaniť luxus. Pri nákupe drahého auta by sa odvádzala špeciálna registračná daň. Podobne pri kúpe drahých nehnuteľností, pre ktoré sú potrebné podrobné cenové mapy. „Tie nemáme. Bude sa musieť urobiť preto model s odpočítateľnou položkou, ako napríklad, že prvých 80 alebo 100 metrov štvorcových sa nezdaňuje. Táto daň je o bývaní v luxuse, vo vilách, no tak, aby sa to netýkalo napríklad dôchodcov, či vdovcov bývajúcich v takýchto nehnuteľnostiach,“ upozornil minister financií v rozhlase.

Slováci budú platiť štátu
Zobraziť galériu (2)

Ak máte akcie, vďaka ktorým si ročne dokážete prilepšiť o pár eur, vláda zdaní aj tie. Dividendy a podiely na zisku vyplatené fyzickým osobám chce zdaniť  piatimi percentami. Odborníci sa zhodujú v tom, že Smerom navrhovaná sadzba je veľmi nízka, takže z hľadiska posilnenia finančných zdrojov štátu takmer nič nerieši. Preto navrhujú aby bola v rovnakej výške, ako budú ostatné dane z príjmu, pretože  z daňového hľadiska nie sú dividendy nič iné ako príjem.

V prípade uvažovaného zvýšenia tzv. bankovej dane na 0,7 % Kažimír neodmieta komunikáciu so sektorom, s ktorým je stále v kontakte. Z týchto kontaktov nadobudol pocit, že samotný bankový sektor je pripravený prispieť na konsolidáciu verejných financií. Báť sa, že sa nakoniec poplatky presunú na plecia klientom banky, údajne netreba. Podľa šéfa bankovej asociácie Igora Vidu je na Slovensku 26 bánk a konkurenčný boj je veľmi silný. „Neviem si dosť dobre predstaviť, že by teraz banky unisono dokázali prenášať tento náklad priamo na klienta," povedal. Vida si skôr myslí, že banky by sa ešte viac snažili optimalizovať svoje fungovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu