Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vyššie registračné poplatky štátu nepomôžu, tvrdí ZAP

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Uplatnenie zvýšeného progresívneho registračného poplatku bude mať podľa Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR negatívny dopad na trh nových a individuálne dovezených vozidiel.

 Zväz uvádza, že 31 mil. eur, ktoré plánuje kabinet Roberta Fica na poplatkoch získať do rozpočtu, aj tak nepribudne. Štát tým podľa analýzy ZAP dosiahne len to, že nadnárodné spoločnosti prihlásia autá v zahraničí, pokiaľ tam má sídlo aj ich centrála pre SR.

Ďalším dopadom tohto opatrenia bude podľa analýzy zníženie počtu jázd, čo sa v konečnom dôsledku odrazí v nižšom nákupe pohonných hmôt, z ktorého štátu plynie príjem v podobe spotrebnej dane. Menej práce budú mať aj servisy, predpokladá ZAP. Zväz taktiež upozorňuje, že priemerná výška registračného poplatku, ktorá vychádza na 451 eur, tvorí viac ako 60% priemernej mzdy (746 eur) na Slovensku.

"Znížením mobility zamestnancov môžu vzniknúť spätné efekty na zvyšovanie platov, čo môže priniesť aj zníženie konkurencieschopnosti podnikov," tvrdí ZAP vo svojej analýze. Negatívny dopad vidí ZAP aj vo zvýšení priemerného veku vozidiel na Slovensku. "Na udržanie priemerného veku 10 rokov potrebuje Slovensko 5% ročnú obmenu vozidlového parku novými vozidlami, čo je 95 tisíc vozidiel, " uvádza analýza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu