Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nová ministerka Zvolenská: Slovensku by prospela len jedna poisťovňa!

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zisk do zdravotných poisťovní (ZP) nepatrí. Slovensku by aj preto prospelo, keby malo len jednu ZP, aby sa zbytočne nerozdrobovali peniaze, ktoré občania do systému povinne vkladajú. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to dnes povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

"K zisku ZP sa postavíme vysoko odborne a s nadhľadom, nie politicky," podčiarkla. Prisľúbila preto, že predmetný návrh, ktorý obmedzí takýto zisk, bude predložený len vtedy, keď bude v súlade s ústavou a medzinárodnou legislatívou. "Myslím si, že ten trh, ktorý sa tu zaviedol od roku 2009, dovolím si povedať, že je, bohužiaľ, trh karpatského typu - s veľa prvkami, ktoré trhové rozhodne nie sú," poznamenala šéfka slovenského zdravotníctva na margo súčasného nastavenia systému.
      
Jej diskusný oponent, exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), v zásade kroky smerom k obmedzovaniu zisku ZP neodmieta. Vláda by však podľa neho mala postupovať obozretnejšie ako v minulosti. Ústavný súd už raz takúto právnu úpravu vlády Roberta Fica (Smer-SD) označil za protiústavnú. "Predchádzajúci zákaz zisku, tak ako ho iniciovala strana Smer, už stál Slovensko 10 miliónov eur na právnikoch a súdnych sporoch a ostáva mi len dúfať, že to nebude znova len Ctrl+V a nebude to 'copy-paste'... Som však za ďalšie obmedzovanie a prísne obmedzovanie zisku v nejakých technických ukazovateľoch," uviedol.
      
Podpredseda kresťanských demokratov však musel obhajovať aj svoje vlastné prijaté opatrenia. Sociálni demokrati mu už totiž dlhodobo vyčítajú, že právna zmena, ktorá umožňovala navýšenie platov lekárov a sestier, nebola finančne vykrytá. Uhliarik pritom tvrdí, že nikdy nehovoril, že potrebné peniaze už v systéme sú. Ten však podľa neho bol nastavený tak, že štát sa k nim dostane postupne, vďaka opatreniam, ktoré ešte len začnú fungovať v praxi. "Som veľmi rada, že idú nové peniaze a som veľmi rada tomu budúcemu času. Lenže oni mali byť nájdené už v čase, keď sa prijímala legislatíva," vyčítala exministrovi jeho nástupkyňa Zvolenská.
      
Šéfka rezortu zdravotníctva dnes opätovne nevylúčila, že by vzniknutý výpadok financií potrebný na krytie navýšených platov sa mohol pokryť z rezervy 50 miliónov eur v štátnom rozpočte. "Pokiaľ medzičasom nájdeme systémové riešenie, ktoré skutočne bude zodpovedať vytváranej rezerve v zdravotných poisťovniach, určite budeme hľadať spôsob, ako túto rezervu čo najspravodlivejšie do systému dostať, aby bolo vykryté prechodné obdobie," konštatovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu